Lezing over Hanso Idzerda – 100 jaar radio-omroep – bij VERON Nieuwegein

Lezing "Hanso Idzerda - 100 jaar radio-omroep" bij VERON NieuwegeinOp woensdagavond 8 januari staat er bij VERON afdeling Nieuwegein (A29) een lezing over Hanso Idzerda op de agenda. Kom dus ook naar het Rode Kruis gebouw aan de Constructieweg 6, 3433 NN, Nieuwegein (Zuid). Dit is op het industrieterrein tegenover het Schippersinternaat. Als u wilt langskomen, dan graag uiterlijk 20:00 bij ons binnen zijn.

Gidi Verheijen (PA0EJM) uit Buchten geeft ons deze lezing. Vandaar dat we Gidi hieronder even aan het woord laten. Want hij kan zelf zijn lezing het beste toelichten:…

Achtergrond van de lezing over Hanso Idzerda

Het zal weinigen ontgaan zijn. Onlangs (op 6 november j.l.) werd herdacht dat de Friese radiopionier Hanso Idzerda 100 jaar geleden vanuit Den Haag het eerste radio-omroepprogramma in ons land heeft uitgezonden. Die uitzending werd overigens vrijwel uitsluitend door radioamateurs ontvangen. Voor zijn uitzendingen had het Ministerie van Waterstaat hem de roepletters PCGG toegekend. Later (in 1930) kreeg hij een zogenaamde fabrikantenmachtiging met de roepletters PF1IDZ. (De letters IDZ vormden de eerste 3 letters van zijn achternaam)

Een werkgroep van de NVHR (Nederlandse Vereniging voor de Historie van de Radio) organiseerde medio september een grote expositie in Driebergen. Met als thema “Idzerda – 100 jaar radio-omroep”. Daar was o.a. in een studio een reprozender met een speciale vergunning van het AT in de lucht met de roepletters PF1IDZ. De zender was nauwgezet gebouwd aan de hand van een bewaard gebleven exemplaar uit het depot van Beeld en Geluid in Hilversum. De reprozender zond uit op dezelfde golflengte (258 meter) waarop de originele, bewaard gebleven zender werkte.

De uitzending was op een andere plaats in het expositiegebouw te beluisteren. Via de zender werd “live” muziek van een pianist en een ensemble uitgezonden. En werden dezelfde grammofoonplaten gedraaid die Idzerda op 6 november 1919 ook ten gehore bracht. Op de expositie waren ongeveer 60 objecten uit het werkzame leven van Hanso Idzerda te zien. (Gereedschappen, meetapparatuur, zenders en ontvangers)

Hanso Idzerda en Jan Corver waren tijdgenoten. De twee hebben veel samengewerkt.

Een boek over Hanso Idzerda

Naar aanleiding van het evenement “Hanso Idzerda – 100 jaar radio-omroep” heb ik een boek geschreven. Onlangs verscheen de tweede druk. Na de lezing kan ik aan geïnteresseerden mijn boek aanbieden. Indien gewenst ook gesigneerd.

Het boek is de beschrijving van leven en werken van de Friese radiopionier Idzerda. uitgegeven ter gelegenheid van het feit dat hij 100 jaar geleden (op 6 november 2019) de eerste radio-omroepuitzending in ons land verzorgde. Dit boek is een luxe uitgave met 128 pagina’s. Het is in kleurendruk, met een harde omslag, kneep en kapitaalbandje. Het boek bevat ruim 140 afbeeldingen.

Wat komt in het boek aan bod?

Het boek beschrijft de volgende thema’s:…

  • Radiotelefonie aan het begin van de 20e eeuw
  • Leven en werken van Hanso Idzerda (1885 – 1944)
  • Rol van Idzerda bij ontstaan van radio-omroep in Nederland
  • De Philips-Ideezet-lamp
  • Idzerda als ondernemer
  • Idzerda als uitvinder en octrooihouder
  • Radiozenders van Idzerda
  • Voortbrengselen van Idzerda
  • Bronnen

Ik heb diverse boeken over het thema radio op zijn naam staan. Kijk daarvoor maar eens bij mijn boeken en andere publicaties.

Met vriendelijke groet,
Gidi Verheijen (PA0EJM)