Een zender zonder voeding blijkt realiseerbaar

Zender zonder voedingDe kristalontvanger is een algemeen bekend ontwerp bij radioamateurs. Deze eenvoudig te bouwen ontvangers zijn geliefde zelfbouw objecten. En er zijn schema’s en bouwpakketten voor in alle soorten en maten. Daarnaast is het feit dat ze zonder voeding (batterij) werken een magische ervaring.

Nou ja, zonder voeding werken. Dat is natuurlijk niet helemaal waar. Zo’n kristal radio moet wel ergens energie vandaan krijgen. Die energie wordt relatief eenvoudig uit de zender onttrokken. Dus de spanning die de antenne oppikt is al voldoende. Hiermee is geluid uit een klein oortelefoontje te krijgen.

Maar zou het niet leuk zijn om een equivalent hiervan te maken? Echter dan geen ontvanger, maar een echte zender zonder voeding? En kan dat eigenlijk wel? Of tarten we de natuurwetten?

De verrassende conclusie is dat het blijkt te kunnen. Een Japanse HAM heeft op zijn eigen website zijn ontwerp neergezet. (Helaas inmiddels niet meer online) Deze schakeling weet er 20 keiharde micro Watts uit te persen. En de menselijke stem is de enige voeding. Dat wordt nabouwen en zelf testen. Maar lees wel even goed de instructies door, want de bediening is niet erg intuïtief.