Buizen in de radiohobby zijn nog steeds actueel

Sterker nog, er zijn nog steeds bedrijven waar nieuwe buizen voor radio en audio toepassingen worden geproduceerd. Goed nieuws voor die radioamateurs die liever met buizen werken dan met halfgeleiders. Maar waar haal je informatie over buizen weg? Hieronder!

Frank’s buizen archief

Frank's buizen archiefAlles wat u altijd al over radiobuizen hebt willen weten is terug te vinden op “Frank’s Electronenbuis Pagina’s“. Er is uiteraard wat achtergrond over buizen te vinden, maar ook veel databladen van buizen. Dus wanneer u ook maar iets met buizen in uw zelfbouw apparatuur doet, dan is dit een goed naslagwerk.

Buizenboeken

BuizenWist u dat het kopieerrecht van boeken na een aantal jaren gewoon verloopt wanneer de schrijven of uitgever daar niets aan doet? En wist u dat wij radioamateurs ons voordeel daar mee kunnen doen? Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Pete Millet. En op zijn aparte archief voor buizenboeken. Daar is meer dan een gigabyte aan ingescande boeken te vinden. Alles is vrij te downloaden, waaronder ARRL handboeken en meer moois.

Zelf een triode-buis maken?

volgendeVeel zendamateurs zijn echte zelfbouwers. Ze maken eigen spoelen, transformatoren en kastjes. Soms worden ook eigen weerstanden en condensatoren thuis op zolder gemaakt. Niets gaat de echte zelfbouwer te ver. Alhoewel? Ga je ook zelf je eigen radiobuizen maken? Dat is voor menig amateur toch net even een brug te ver. Maar wanneer u juist een uitdaging ziet in eigen “lampen” maken, bestudeer dan dit (Franse) filmpje.