ARDFRx80-7-17 : 3.5 – 3.63 MHz ARDF receiver

ARDFRx80-7-17 : 3.5 - 3.63 MHz ARDF receiverOns afdelingslid Nico (PA0NHC) heeft een ARDFRx80-7-17 : 3.5 – 3.63 MHz portable amateur radio direction finding receiver gemaakt. Het gaat hier om een totaal nieuw ontwerp.

Eigenschappen:

Deze 80m peil ontvanger heeft een ingebouwde ferriet antenne en een rubber spriet of een op de bovenzijde geschroefd stukje vierkant aluminium buis als sense antenne. Door een zorgvuldig, doordacht ontwerp is de gevoeligheid zonder meer goed, want de eigen ruis van de ontvanger is zwakker dan de atmosferische ruis van de 80m band gedurende de avond uren, en vrij van nevensignalen. Het minimum in het richt diagram is scherp en nauwkeurig parallel aan het achtervlak van het doosje. Met een rubber spriet van ca. 17 cm lengte is zeer duidelijk de juiste richting naar de zender merkbaar, en worden bovendien zeer zwakke signalen sterker. De sterkte van het sense signaal is door middel van een instel potmeter instelbaar voor een goed peil diagram. De afstemming en de gevoeligheid regeling zijn soepel, stabiel en onafhankelijk van de batterij spanning. De opgenomen stroom is minder dan 30 mA en de verwachte batterij levensduur is meer dan 6 uur. Een LED functioneert als batterij conditie indicator, en dooft zodra de batterij vervangen moet worden.

Er worden uitsluitend makkelijk en goedkoop verkrijgbare onderdelen toegepast, door u eventueel te bestellen bij conrad.com of box73.de . Bestelgegevens worden in de onderdelenlijst gegeven. De meeste onderdelen hebben draden of pennen. Om plaats besparende en technische redenen zijn echter zes SMD componenten gebruikt : twee SMD trimmers, twee varicaps en twee fets.

Er worden reeds bewikkelde standaard Neosid spoelen toegepast. U hoeft slechts de ferrietstaaf bewikkelen. Eenvoudig.

Als behuizing wordt een goedkoop ABS doosje gebruikt. Er moet alleen als afschermende maatregel tegen “handeffect”, een velletje ALU folie van 4cm x 15 cm op de bodem worden gelijmd en aan de print geaard.

Een professionele dubbelzijdige print is bij pa0nhc@veron.nl te bestellen.

PI4NWG ronde: Woensdagavond 6 december

De ronde van Nieuwegein met afdelingszender PI4NWG op 145.425 MHz

Lid of geen lid; Stem af, luister mee en/of meld je in

De ronde van Nieuwegein met afdelingszender PI4NWG op 145.425 MHzIedere eerste woensdag van de maand, met uitzondering van de vakantiemaanden juli en augustus, is onze afdelingszender PI4NWG in de lucht voor onze ronde. De uitzendingen vinden plaats in de 2 meter band vanuit Nieuwegein of de directe omgeving op de frequentie 145.425 MHz in smalband-FM.

De aanvang van de uitzending is om 20.30 uur lokale tijd. De actuele agenda van de komende afdelingsbijeenkomst alsmede verdere bijzonderheden en nieuwtjes worden behandeld. Ook wordt er nog namens onze QSL manager doorgegeven voor wie er nog QSL-kaarten zijn binnengekomen.

Voor en na het officiële deel van de uitzendingen kunt u zich altijd inmelden voor deelname aan de ronde, de presentielijst of voor informatie en/of opmerkingen. Een ontvangstrapportje wordt ook altijd op prijs gesteld. En op verzoek kan uw verbinding altijd met onze mooie QSL-kaart worden bevestigd.

Afdelingsbijeenkomst: Woensdagavond 13 december

Afdelingsbijeenkomst in het Rode Kruis gebouw te Nieuwegein

Lid of geen lid; kom gerust eens vrijblijvend langs

Onze afdelingsbijeenkomst is in het Rode Kruis gebouw te NieuwegeinIedere tweede woensdag van de maand, met uitzondering van de vakantiemaanden juli en augustus, houden wij onze afdelingsbijeenkomst in Nieuwegein.

Deze maand onze traditionele ronde tafel discussie, onderbroken door een kwartiertje drinkpauze in de bar van het pand. Deze ronde tafel discussie laat alle aanwezigen aan het woord komen over waar ze in de radio hobby mee bezig zijn en waar ze tegenaan lopen. Hierdoor ontstaat een levendige, maar ook effectieve uitwisseling van kennis en vaardigheden. En daar waar mogelijk zal niet geschroomd worden het een en ander te demonstreren. We willen namelijk graag van elkaar leren.

Deze bijeenkomsten worden gehouden in het Rode Kruis gebouw aan de Constructieweg 6, 3433 NN, Nieuwegein (Zuid). Dit is op het industrieterrein tegenover het Schippersinternaat. Voor onze minder valide bezoekers is er ook een trap-lift aanwezig. De zaal is in geval van nood telefonisch bereikbaar op 030-6067799. Aanvang van de bijeenkomsten is 20.00 uur. De zaal is echter al om 19.30 uur beschikbaar voor een goed onderling gesprek of om het een en ander op te stellen om tijdens de bijeenkomst te laten zien.

Meter voor geringe HF vermogens

Meter voor geringe HF vermogensOns afdelingslid Nico (PA0NHC) heeft een meetinstrument voor geringe HF vermogens gemaakt. Ook hier blijkt, zonder enige afregeling, de schaal met 200 kHz sinus voor 0dBm en -20dBm aardig te kloppen, vergeleken met op de Tektronix 455B 200 MHz oscilloscoop afgelezen piek-piek waardes. Bandbreedte :  -3db bij ca. 25 kHz.

Dit gevoelige apparaatje meet het effectieve (r.m.s.) HF vermogen over een inwendige 50 Ohm belasting.

Het maximaal meet bare vermogen is 3.9 mWrms (+6dBm, 0.44Vrms).
De minimum betrouwbare vermogen indicatie is slechts 1uW (-30dBm) met een onnauwkeurigheid van -1dB.
Het meet bereik is dus 36 dB.

Nieuwsgierig geworden? Lees dan Nico’s volledige beschrijving.

Antenne SWR sweeper V2

Antenne SWR sweeper V2Eerder al heeft Nico (PA0NHC) geschreven over een antenne SWR sweeper van 0,8 tot 89 MHz. Maar daar heeft hij nu een nieuwe versie van gemaakt. Met deze “SWR sweeper V2” is tussen 50 kHz en 45 MHz op een laptop eenvoudig en snel de resonantie frequentie en 50 Ohm aanpassing van antenne systemen en filters te herkennen. Het is klein en licht, en kan voor de betrouwbaarste resultaten eventueel direct aan de antenne gekoppeld kan worden. Er wordt via een USB verbinding met een laptop gecommuniceerd, en de 5V voeding ontvangen. Dit is succesvol met een tot 12,5 m lang (dun) USB snoertje getest.

Twee breedband Vrms-naar-Vdc omzetters meten twee HF spanningen in een eenvoudig breedband weerstand netwerk. Er is geen magnetische of capacitieve koppeling met de transmissielijn. De gespecialiseerde software in het Arduino bordje doet al het rekenwerk.

Nieuwsgierig geworden? Lees dan Nico’s volledige beschrijving.

Nico PA0NHC over Rotterdamse repeaters

Ons afdelingslid Nico PA0NHC in Electron artikel over Rotterdamse repeaters

PI4EMC: de repeaters en bakens van Rotterdam, deel 1.

In de nieuwe Electron (april 2017) staat een interessant artikel over de Rotterdamse repeaters PI2RTD en PI3RTD. Deze repeaters uit 1997 zijn opgezet door “onze” Nico Veth PA0NHC.

Afbeelding 5 toont de toenmalige opzet van de repeater.

Ons afdelingslid Nico PA0NHC schrijft in Electron over Rotterdamse repeatersIn afbeelding 6 zie je Nico aan het werk, aan het door hem ontworpen filter in een behuizing van printplaat, dat een sperband-demping heeft van 100 dB. Een dergelijk filter was noodzakelijk, omdat er gebruik werd gemaakt van één antenne.

In het artikel lees je verder hoe Nico de besturing realiseerde, ver voor de Arduino.

Lees het gehele artikel op bladzijde 156 en verder in de rubriek “VHF en hoger” in het april nummer van 2017 van Electron.

PA3EQP, Silent key

Jan Staal, PA3EQP, Silent key

Jan Staal, PA3EQP, Silent keyOp maandag 27 maart 2017 is in Vianen op de respectabele leeftijd van 93 jaar onze mede radio amateur en mede oprichter van onze Nieuwegeinse VERON afdeling (A29) Jan Staal overleden. Jan werkte de amateurbanden onder de roepletters PA3EQP.

“PA3EQP heeft zijn laatste bericht afgesloten.
– Over en sluiten -“

Jan was een zeer trouw lid van onze Nieuwegeinse afdeling. Hij beschikte over een grote en parate technische kennis. Een integer mens is van ons heen gegaan.

We zullen Jan blijven herinneren als een zeer gewaardeerde radio amateur. We wensen zijn familie sterkte en troost in deze moeilijke periode.

Zijn rouwkaart is via deze link te bekijken. Hij is ook te zien op de foto van de oprichtingsbijeenkomst van onze afdeling. Deze foto is op deze pagina terug te vinden.

Oproep: Youngsters On The Air 2017 UK

Youngsters On The Air 2017 – UK

Youngsters On The Air 2017 - UKOver een paar maanden is het al weer zo ver, het 7e zomerkamp van Youngsters On The Air. Dit jaar vindt het evenement plaats in de omgeving van Londen in Engeland.

Wat is Youngster on the air?

YOTA  is een IARU Region 1 radiokamp speciaal voor jongeren van 15 t/m 25 jaar. Het wordt elke zomer in een ander land georganiseerd.

Dit jaar organiseert de RSGB (Radio Society of Great Britain) het kamp. Het evenement vindt plaats van 5 t/m 12 augustus in Gilwell Park, hemelsbreed 20 km vanaf het centrum van Londen.

Wat kun je verwachten

Het kamp wordt door elke deelnemer van de afgelopen 6 jaar, omschreven als een fantastische en onvergetelijke ervaring.

Het is een week vol met leuke en interessante activiteiten die vooral in het teken van radio zullen staan. Elk jaar is er een nieuw en gevarieerd programma dat voor iedereen leuk is, enkele dingen die je dit jaar kunt verwachten:

  • Bezoek aan Bletchley Park
  • Bouw je eigen ontvanger
  • Contesten in de EU HF contest
  • SOTA activatie
  • en nog veel meer!

Tijdens het kamp verblijf je in een  verzorgde accommodatie.

Wat zijn de kosten

Het kamp, eten, drinken, activiteiten en verblijf worden gesponsord door  de IARU Region 1. Je eigen kosten zijn de vliegtickets van en naar Londen en een deelnemers vergoeding van € 50.

Lidmaatschap van de VERON is een must.

Enthousiast?

Vanwege het grote succes van het kamp, zijn er voor het Nederlandse team 3 plaatsen beschikbaar (inclusief teamleider). Wil je mee? Stuur  dan snel een e-mail met daarbij een enthousiaste motivatie waarom jij mee wilt  naar: pd5lkm@veron.nl. Voor vragen over dit evenement kun je ook bij mij terecht.

Let op: de inschrijvingen sluiten op 1 maart.

Kijk eens op www.ham-yota.com. Hier kun je veel meer dingen vinden over de evenementen van voorgaande jaren.

Ik hoop snel je motivatie te ontvangen!

73

Lennart Kieft PD5LKM
Teamleider

Antenne SWR sweeper

Een antenne SWR sweeper van 0,8 tot 89 MHz

Een antenne SWR sweeper werkend van 0,8 tot 89 MHzOns afdelingslid Nico Veth (PA0NHC) heeft zich verdiept in de verschillende SWR sweepers voor antennes die her en der op het wereld wijde web te vinden zijn. We laten Nico even aan het woord over zijn sweeper ontwerp:…

Er zijn op Internet meerdere versies van een Antenne SWR Sweeper te vinden, gebruik makend van diverse combinaties van processor en DDS boards. Dit zijn GEEN antenne netwerk analysers, want ze geven alleen een SWR grafiek. Het zijn wel goedkope, handige instrumentjes om snel en makkelijk met behulp van een laptop/PC het SWR verloop van antennes te bekijken.

Mijn versie van een “Antenne SWR sweeper” is uitgevoerd met goedkope (compatible) 5 Volt Arduino Pro Micro en 5 Volt (20 pennen) 9851 DDS bordjes. Hiermee kan tussen 0,8 MHz en 89 MHz getest worden. De DC2WK Windows software heeft uitgebreide instel mogelijkheden. Helaas niet altijd stabiel.

Nieuwsgierig geworden? Lees dan Nico’s volledige beschrijving.

Gefeliciteerd Henk (PG7H)

Henk, gefeliciteerd met het behalen van F

Henk (PG7H) in MaroccoBij het laatste radio examen begin november 2016 slaagde ons afdelingslid Henk Kok in één keer voor het F-examen. (en zelfs ook voor het N-examen) In de tussentijd heeft hij de mooie call PG7H gekregen.

Op de bijeenkomst in januari 2017 zal hij vertellen over zijn eerste QSO dat hij maakte en dat nog wel met een heel bijzonder station.

Tijdens het examen in Nieuwegein was een delegatie van onze afdeling aanwezig. Dit doen we om de VERON te promoten. Maar natuurlijk ook om de (vaak wat zenuwachtige) examenkandidaten een hart onder de riem te steken. Des te leuker was het dat we nu bij het slagen van Henk waren. Komende examens in Nieuwegein is onze afdeling weer van de partij.