PI4NWG ronde: Woensdagavond 5 april

De ronde van Nieuwegein met afdelingszender PI4NWG op 145.425 MHz

Lid of geen lid; Stem af, luister mee en/of meld je in

De ronde van Nieuwegein met afdelingszender PI4NWG op 145.425 MHzIedere eerste woensdag van de maand, met uitzondering van de vakantiemaanden juli en augustus, is onze afdelingszender PI4NWG in de lucht voor onze ronde. De uitzendingen vinden plaats in de 2 meter band vanuit Nieuwegein of de directe omgeving op de frequentie 145.425 MHz in smalband-FM.

De aanvang van de uitzending is om 20.30 uur lokale tijd. De actuele agenda van de komende afdelingsbijeenkomst alsmede verdere bijzonderheden en nieuwtjes worden behandeld. Ook wordt er nog namens onze QSL manager doorgegeven voor wie er nog QSL-kaarten zijn binnengekomen.

Voor en na het officiële deel van de uitzendingen kunt u zich altijd inmelden voor deelname aan de ronde, de presentielijst of voor informatie en/of opmerkingen. Een ontvangstrapportje wordt ook altijd op prijs gesteld. En op verzoek kan uw verbinding altijd met onze mooie QSL-kaart worden bevestigd.

Afdelingsbijeenkomst: Woensdagavond 12 april

Afdelingsbijeenkomst in het Rode Kruis gebouw te Nieuwegein

Lid of geen lid; kom gerust eens vrijblijvend langs

Onze afdelingsbijeenkomst is in het Rode Kruis gebouw te NieuwegeinIedere tweede woensdag van de maand, met uitzondering van de vakantiemaanden juli en augustus, houden wij onze afdelingsbijeenkomst in Nieuwegein.

Deze maand onze traditionele ronde tafel discussie, onderbroken door een kwartiertje drinkpauze in de bar van het pand. Deze ronde tafel discussie laat alle aanwezigen aan het woord komen over waar ze in de radio hobby mee bezig zijn en waar ze tegenaan lopen. Hierdoor ontstaat een levendige, maar ook effectieve uitwisseling van kennis en vaardigheden. En daar waar mogelijk zal niet geschroomd worden het een en ander te demonstreren. We willen namelijk graag van elkaar leren.

Deze bijeenkomsten worden gehouden in het Rode Kruis gebouw aan de Constructieweg 6, 3433 NN, Nieuwegein (Zuid). Dit is op het industrieterrein tegenover het Schippersinternaat. Voor onze minder valide bezoekers is er ook een trap-lift aanwezig. De zaal is in geval van nood telefonisch bereikbaar op 030-6067799. Aanvang van de bijeenkomsten is 20.00 uur. De zaal is echter al om 19.30 uur beschikbaar voor een goed onderling gesprek of om het een en ander op te stellen om tijdens de bijeenkomst te laten zien.

Oproep: Youngsters On The Air 2017 UK

Youngsters On The Air 2017 – UK

Youngsters On The Air 2017 - UKOver een paar maanden is het al weer zo ver, het 7e zomerkamp van Youngsters On The Air. Dit jaar vindt het evenement plaats in de omgeving van Londen in Engeland.

Wat is Youngster on the air?

YOTA  is een IARU Region 1 radiokamp speciaal voor jongeren van 15 t/m 25 jaar. Het wordt elke zomer in een ander land georganiseerd.

Dit jaar organiseert de RSGB (Radio Society of Great Britain) het kamp. Het evenement vindt plaats van 5 t/m 12 augustus in Gilwell Park, hemelsbreed 20 km vanaf het centrum van Londen.

Wat kun je verwachten

Het kamp wordt door elke deelnemer van de afgelopen 6 jaar, omschreven als een fantastische en onvergetelijke ervaring.

Het is een week vol met leuke en interessante activiteiten die vooral in het teken van radio zullen staan. Elk jaar is er een nieuw en gevarieerd programma dat voor iedereen leuk is, enkele dingen die je dit jaar kunt verwachten:

 • Bezoek aan Bletchley Park
 • Bouw je eigen ontvanger
 • Contesten in de EU HF contest
 • SOTA activatie
 • en nog veel meer!

Tijdens het kamp verblijf je in een  verzorgde accommodatie.

Wat zijn de kosten

Het kamp, eten, drinken, activiteiten en verblijf worden gesponsord door  de IARU Region 1. Je eigen kosten zijn de vliegtickets van en naar Londen en een deelnemers vergoeding van € 50.

Lidmaatschap van de VERON is een must.

Enthousiast?

Vanwege het grote succes van het kamp, zijn er voor het Nederlandse team 3 plaatsen beschikbaar (inclusief teamleider). Wil je mee? Stuur  dan snel een e-mail met daarbij een enthousiaste motivatie waarom jij mee wilt  naar: pd5lkm@veron.nl. Voor vragen over dit evenement kun je ook bij mij terecht.

Let op: de inschrijvingen sluiten op 1 maart.

Kijk eens op www.ham-yota.com. Hier kun je veel meer dingen vinden over de evenementen van voorgaande jaren.

Ik hoop snel je motivatie te ontvangen!

73

Lennart Kieft PD5LKM
Teamleider

Antenne SWR sweeper

Een antenne SWR sweeper van 0,8 tot 89 MHz

Een antenne SWR sweeper werkend van 0,8 tot 89 MHzOns afdelingslid Nico Veth (PA0NHC) heeft zich verdiept in de verschillende SWR sweepers voor antennes die her en der op het wereld wijde web te vinden zijn. We laten Nico even aan het woord over zijn sweeper ontwerp:…

Er zijn op Internet meerdere versies van een Antenne SWR Sweeper te vinden, gebruik makend van diverse combinaties van processor en DDS boards. Dit zijn GEEN antenne netwerk analysers, want ze geven alleen een SWR grafiek. Het zijn wel goedkope, handige instrumentjes om snel en makkelijk met behulp van een laptop/PC het SWR verloop van antennes te bekijken.

Mijn versie van een “Antenne SWR sweeper” is uitgevoerd met goedkope (compatible) 5 Volt Arduino Pro Micro en 5 Volt (20 pennen) 9851 DDS bordjes. Hiermee kan tussen 0,8 MHz en 89 MHz getest worden. De DC2WK Windows software heeft uitgebreide instel mogelijkheden. Helaas niet altijd stabiel.

Nieuwsgierig geworden? Lees dan Nico’s volledige beschrijving.

Gefeliciteerd Henk (PG7H)

Henk, gefeliciteerd met het behalen van F

Henk (PG7H) in MaroccoBij het laatste radio examen begin november 2016 slaagde Henk Kok voor het F-examen. (en ook voor het N-examen) In de tussentijd heeft Henk de mooie call PG7H gekregen.

Op de bijeenkomst in januari zal Henk vertellen over zijn eerste QSO dat hij maakte en dat nog wel met een heel bijzonder station.

Tijdens het examen in Nieuwegein was een delegatie van onze afdeling aanwezig. Dit doen we om de VERON te promoten. Maar natuurlijk ook om de examenkandidaten een hart onder de riem te steken. Des te leuker was het dat we nu bij het slagen van Henk waren. Komende examens in Nieuwegein is onze afdeling weer van de partij.

PA3AZQ, Silent key

Jan Hengeveld, PA3AZQ, Silent key

Jan Hengeveld, PA3AZQ, Silent keyOp zaterdag 18 juni 2016 is in Nieuwegein op 73-jarige leeftijd onze mede amateur en afdelingslid Jan Hengeveld overleden. Jan werkte onder de roepletters PA3AZQ.

Binnen onze afdeling gingen de eerste herinneringen aan Jan terug naar de jaren ’80. Hij woonde toen in Utrecht Overvecht en was een vaste deelnemer aan de QSO’s op de Utrechtse frequentie 144.725 MHz. Het waren heel wat leuke QSO’s in die tijd.

Jan werkte bij het Antonius ziekenhuis, en zo rond de tijd dat dit naar Nieuwegein verhuisde is hij daar ook heen verhuisd (of naar Jutphaas zoals hij zelf altijd zei).

We zullen Jan blijven herinneren als een zeer gewaardeerde mede amateur. We wensen zijn familie sterkte en troost in deze moeilijke periode.

Inductieve actieve ontvang antenne voor 80 meter

Een inductieve actieve ontvang antenne voor de 80m band

Ons afdelingslid Nico Veth (PA0NHC) bericht ons dat de Nederlandse versie van de constructie beschrijving van zijn 80 meter inductieve actieve ontvang antenne klaar is. Even wat kenmerken op een rij:…

 • Een inductieve actieve ontvang antenne voor de 80m bandKleine, onopvallende, doch gevoelige actieve ontvang antenne.
 • Zeer selectief door geoptimaliseerd ontwerp en onderdelen.
 • Op afstand afstembaar tussen 3,5 MHz en 3,8 MHz.
 • Één enkele dunne coax kabel voor de toevoer van voedingspanning en afstemspanning naar de antenne eenheid, en de afvoer van het ontvangen signaal naar de ontvanger.
 • Deze actieve antenne verdraagt uiterst sterke signalen, beter dan uw ontvanger.
 • De richt karakteristiek is zoals een 40 meter lange dipool.
 • Draaibaar opgesteld kunnen lokale stoorbronnen, en ver verwijderde ongewenste signalen, tot 10 maal verzwakt worden.
 • Bevat nagenoeg alleen bedrade (niet-SMD) componenten.
 • Alle onderdelen zijn makkelijk bestelbaar.
 • Print maskers in PDF formaat beschikbaar, makkelijk en nauwkeurig af te drukken.

Nieuwsgierig geworden? Lees dan Nico’s volledige beschrijving.

AM-Peilontvanger van 150 kHz tot 30 MHz

Niet ieder experiment levert een bruikbaar eindproduct op, maar je kunt er wel van leren! Dit experiment voor een peilontvanger van 150 kHz tot 30 MHz is geslaagd!

Ons afdelingslid Willem van Gaalen (PA0WJG) deelt graag zijn ervaringen met het maken van een peilontvanger. Hij schrijft ons het volgende:…

Dit experiment voor een peilontvanger van 150 kHz tot 30 MHz is geslaagd!Om tijdens mijn vakanties toch op de korte golf te kunnen luisteren heb ik in 2010 een portabele radio, type Sony ICF-SW7600GR, gekocht (zie het plaatje hiernaast). In 2015 had ik last van een S9 storing in o.a. de 20 meterband. Ik gebruikte toen deze ontvanger om de storingsbron uit te peilen. Doordat mijn grootste bron van storing slechts enkele huizen verder zat, kon ik met de telescoopantenne in de kortste stand en met wat geluk de storing lokaliseren.

Less verder op Willem’s website.

Het ontstoren van de schakelende voeding van een scootmobiel

Ook last van storing door een voeding van een scootmobiel in de buurt?

Een voeding van een scootmobielVerschillende leden binnen onze Nieuwegeinse afdeling ervaren storing op de radio amateur banden veroorzaakt door een ladingsapparaat van een scootmobiel. Deze laadapparaten zijn schakelende voedingen (SMPS – Switch Mode Power Supply), voorzien van een CE-keurmerk. Echter, in de praktijk blijkt de filtering en ontstoring van deze acculaders toch nog wel flink voor verbetering vatbaar.

Nico (PA0NHC) is één van die amateurs met last van storingen door de laadcircuits van scootmobielen. En Nico pakt dan gelijk de schroevendraaier en soldeerbout erbij om het probleem bij de bron op te lossen. Op Nico’s eigen website het volledige verhaal te lezen over hoe hij dit heeft aangepakt. Wellicht dat dit verhaal de nodige hints en tips geeft om ook zelf dit soort storingsbronnen het radio-frequente zwijgen op te leggen.

PD1VOS is lid geworden van onze afdeling

Dhr. H. Vos (PD1VOS) is nu lid van afdeling Nieuwegein

Dhr. H. Vos (PD1VOS) is nu lid van afdeling NieuwegeinHet Centraal Bureau van de VERON heeft onze secretaris op de hoogte gebracht van het feit dat Dhr. H. Vos met roepletters PD1VOS zich op 22 oktober 2015 heeft aangemeld als nieuw lid van onze Nieuwegeinse afdeling. Dhr. Vos is woonachtig in Culemborg.

Wij hopen dan ook dat we hem spoedig op een van onze bijeenkomsten persoonlijk mogen ontmoeten. Wellicht dat hij zich al even zal inmelden tijdens een van onze maandelijkse PI4NWG rondes.

Langs deze weg willen we je alvast van harte welkom heten binnen onze gezellige Nieuwegeinse VERON afdeling.