De universeel toepasbare diodes
Schakelingen uit bladen zoals de Elektuur bevatten vaak universeel toepasbare diodes. De afkortingen DUS (Diode Universeel Silicium) en DUG (Diode Universeel Germanium) worden hiervoor gebruikt. Vele diodes passen binnen deze categorieën. En het selecteren van componenten wordt zo veel eenvoudiger. Kortom, een goed systeem. Hiernaast staat een tabel met de minimale specificaties waaraan moet worden voldaan om een diode een DUS of DUG te mogen noemen.
De DUS (Diode Universeel Silicium)
In nevenstaande tabel geven wij u een aantal mogelijke diodes. Deze passen binnen de minimale eisen om een universele silicium diode te zijn. Maar hou in gedachten dat deze tabel bij lange na niet compleet is. Immers, het is nagenoeg onmogelijk om hier alle passende diodes op te noemen.
De DUG (Diode Universeel Germanium)
In de hiernaast opgenomen tabel geven wij u een tweede set mogelijke diodes. Deze passen binnen de minimale eisen om een universele germanium diode te zijn. Ook deze tabel is natuurlijk bij lange na niet compleet. Het zou ook hier nagenoeg onmogelijk zijn om alle passende diodes op te noemen.
Ezelsbruggetjes
Er zijn verschillende ezelsbruggetjes om de anode en kathode van een diode gemakkelijk te herkennen. De kathode is de kant van de diode waar het streepje op de behuizing zit. Met “KNAP” kun je Kathode Negatief Anode Positief onthouden, En daarmee weet je altijd dat de stroom van anode naar kathode moet lopen, Immers, alleen dan is de diode in geleiding. En met een beetje fantasie kun je in het schema symbool van een diode aan de kathode kant een letter “K” zien. Dit is in het plaatje hiernaast met rood aangegeven. Terwijl de anode kant een letter “A” op zijn kant is. Di is met de groene lijnen gemarkeerd. We zien het wat laag uitgevallen horizontale streepje van de A maar even door de vingers.
P.S.
Naast de universele diode bestaan er ook universele transistoren. Echter, die hebben we op een andere pagina beschreven.