De universeel toepasbare diode

De universeel toepasbare diodeSchakelingen uit bladen zoals de Elektuur bevatten vaak universeel toepasbare diodes. De afkortingen DUS (Diode Universeel Silicium) en DUG (Diode Universeel Germanium) worden hiervoor gebruikt. Vele diodes passen binnen deze categorieën, en het selecteren van componenten wordt zo veel eenvoudiger. Kortom, een goed systeem. Hiernaast staat een tabel met de minimale specificaties waaraan moet worden voldaan om een diode een DUS of DUG te mogen noemen.

De DUS (Diode Universeel Silicium)

DUS - Universeel SiliciumIn nevenstaande tabel geven wij u een aantal mogelijke diodes welke passen binnen de minimale eisen om een universele silicium diode te zijn. Deze tabel is natuurlijk bij lange na niet compleet. Het zou ook hier nagenoeg onmogelijk zijn om alle passende diodes op te noemen.

De DUG (Diode Universeel Germanium)

DUG - Universeel GermaniumIn de hiernaast opgenomen tabel geven wij u een aantal mogelijke diodes welke passen binnen de minimale eisen om een universele germanium diode te zijn. Ook deze tabel is natuurlijk bij lange na niet compleet. Het zou ook hier nagenoeg onmogelijk zijn om alle passende diodes op te noemen.

Ezelsbruggetjes

diodesEr zijn verschillende ezelsbruggetjes om de anode en kathode van een diode gemakkelijk te herkennen. De kathode is de kant van de diode waar het streepje op de behuizing zit. Met “KNAP” kun je Kathode Negatief Anode Positief onthouden waarmee je altijd weet dat de stroom van anode naar kathode moet lopen wanneer de diode in geleiding is. En met een beetje fantasie kun je in het schema symbool van een diode aan de kathode kant een letter “K” zien (zie het plaatje hiernaast, de rode lijnen), terwijl de anode kant een letter “A” op zijn kant is (de groene lijnen) waarbij het horizontale streepje wat laag is uitgevallen.