Naslag materiaal

Naslag materiaalBinnen onze afdeling zijn vele zelfbouwers actief. En de basis voor zelfbouw is goede achtergrond informatie. Dus vandaar dat we op deze pagina de nodige basisinformatie met betrekking tot zelfbouw hebben verzameld.

Heeft u ook nog een leuke en nuttige toevoeging, dan horen we dat graag van u via ons contact formulier. Het is de bedoeling dat je tijdens het zelfbouwen eigenlijk niet meer zonder deze pagina verder wilt werken. Puur omdat je hier precies die praktijk informatie kunt vinden die je als zelfbouwer nodig hebt en direct kunt toepassen.

Weerstand kleurcodering

volgendeEen van de meest elementaire bouwstenen in de elektronica is de weerstand. En die weerstanden zijn vaak voorzien van een kleurencode om de waarde weer te geven. De meeste zelfbouwers weten deze kleurencode uit het hoofd te “lezen”. Maar voor de beginner is een hulpje best welkom. Alle begin is lastig.

Condensator letter- en cijfercodering

volgendeEen iets lastigere elementaire bouwsteen in de elektronica is de condensator. Ze zijn vaak voorzien van een cijfer- of lettercombinatie om de waarde weer te geven. Geoefende zelfbouwers weten deze codes grotendeels uit het hoofd te “lezen”. Echter, de minder ervaren soldeerder kan ook hier best een hulpje gebruiken.

Draaddikte tabellen voor het wikkelen van spoelen

volgendeEen spoeltje wikkelen. Hoe moeilijk kan dat zijn? Het schema roept wikkelen met draad van het type AWG 18. Maar in de rommeldoos liggen klosjes koper met markeringen als SWG 18, WMG 18 en zelfs eentje met een Frans etiket. Dus de schuifmaat erbij gepakt. Maar die geeft alleen (delen van) millimeters. Dan heeft u nu de hier gegeven tabellen nodig.

Universele diodes

volgendeSchema’s en bouwbeschrijvingen in bladen zoals de Elektuur bevatten vaak universeel toepasbare halfgeleiders zoals diodes. De afkortingen DUS (Diode Universeel Silicium) en DUG (Diode Universeel Germanium) worden hiervoor gebruikt. Het selecteren van de niet zo kritische componenten wordt zo veel eenvoudiger.

Universele transistoren

volgendeSchakelingen uit bladen zoals de Elektuur bevatten vaak universeel toepasbare halfgeleiders zoals transistoren. De afkortingen TUP (Transistor Universeel PNP) en TUN (Transistor Universeel NPN) worden hiervoor gebruikt. Het selecteren van de wat minder kritische componenten wordt zo veel eenvoudiger.

Buizen (ook wel “lampen”geheten)

volgendeBuizen worden nog steeds in de radiohobby gebruikt. Er zijn nog steeds bedrijven waar nieuwe buizen voor radio en audio toepassingen worden geproduceerd. Goed nieuws voor die radioamateurs die liever met buizen werken dan met halfgeleiders. Maar waar haal je informatie over buizen weg? Hier!