Draaddikte tabellen voor het wikkelen van spoelen

U heeft een leuk bouwontwerp te pakken gekregen. Alle onderdelen heeft u al in huis. Nu alleen nog even die paar spoeltjes wikkelen. Hoe moeilijk kan dat zijn? Het schema is duidelijk. Wikkelen met draad van het type AWG 18. Dus gelijk even in de rommeldoos gekeken. Maar die klosjes koperdraad hebben markeringen als SWG 18, WMG 18 en zelfs eentje met een of ander Frans etiket met het opschrift 3.0 of zo. Dus de schuifmaat erbij gepakt. Maar die geeft alleen (delen van) millimeters. Dan heeft u nu een of meerdere van de hieronder genoemde tabellen hard nodig. AWG 18 is namelijk niet gelijk aan SWG 18, en beide zijn niet gelijk aan WMG 18, dus wees op uw hoede. De lijst hieronder is alfabetisch gerangschikt, dus niet op volgorde van belangrijkheid. Het belangrijkst is wat u hebt liggen en wilt gebruiken.

American Wire Gauge (AWG)

DraaddikteDe AWG (American Wire Gauge) waarde om draaddikte aan te geven zult u zeer vaak aantreffen. Het is de Amerikaanse standaard. En aangezien er nogal wat zelfbouwers in America actief zijn, bevatten veel schema’s de spoeldraaddikte in AWG notatie. Gebruik dus voor omrekening onze AWG-tabel.

Birmingham Gauge (BG)

volgendeDe BG (Birmingham Gauge) waarde om draaddikte aan te geven is wat minder vaak gebruikt. Maar om ons overzicht compleet te maken is onze BG-tabel toch wel handig te hebben. Niets is lastiger dan een onbekende standaard.

British Imperial Standard (BIS)

volgendeDe BIS (British Imperial Standard) waarde om draaddikte aan te geven is regelmatig te vinden. Het is de Engelse standaard, en aangezien Engeland geografisch dichtbij is, kunt u nog al eens materiaal op de rommelmarkten vinden in deze notatie. Onze BIS-tabel zal u zeker goede diensten bewijzen.

Brown & Sharp Gauge (BSG)

volgendeGelukkig is de relatief onbekende BSG (Brown & Sharp Gauge) qua draaddiktes precies gelijk aan de veel bekendere en elders op deze pagina te vinden American Wire Gauge (AWG) standaard. Zie dus voor wat u in handen heeft onze BSG-tabel oftewel onze AWG-tabel.

French Gauge (FG)

volgendeDe Franse standaard met de naam FG (French Gauge) is niet zo heel erg bekend. Echter, er is materiaal van op rommelmarkten te vinden, dus mag deze standaard hier niet ontbreken. Zie onze FG-tabel voor deze in alle opzichten afwijkende standaard.

Stubs Gauge (SG)

volgendeDe vrij onbekende SG (Stubs Gauge) standaard is qua draaddiktes precies gelijk aan de evenzo onbekende en elders op deze pagina te vinden Birmingham Gauge (BG) standaard. Voor het omreken gemak verwijzen wij u graag naar onze SG-tabel.

Standard Wire Gauge (SWG)

volgendeDe bekende SWG (Standard Wire Gauge) is gelukkig slechts een andere benaming voor de elders op deze pagina te vinden British Imperial Standard (BIS) standaard. Dus wanneer u een SWG waarde tegen het lijf loopt, kunt u onze SWG-tabel goed gebruiken.

Washburn & Moen Gauge (WMG)

volgendeDe WMG (Washburn & Moen Gauge) waarde is echt een zeldzame verschijning. Maar dat wil niet zeggen dat u wellicht thuis niet een klosje hebt liggen. Vandaar dat deze standaard niet in ons overzicht mag ontbreken. Met onze WMG-tabel bent u goed geholpen.