René (PC2C)

(klik hier voor mijn eigen website)

Alle begin is moeilijk

PC2CMijn eerste kennismaking met radio stamt uit het begin jaren 80. Van een collega had ik destijds een AM zend/ontvanger gekocht. Volgens hem een “juweeltje”. Geen idee wat je ermee kon doen, maar het zag er flitsend uit met al die knopjes en lampjes.
Niet gehinderd door enige kennis heb ik er een stuk draad aangeknoopt.
Het laat zich raden, weinig ontvangst en bij navraag bleek de “verkoper” er ineens aanzienlijk minder van de snappen dan dat hij voor de verkoop deed vermoeden. Misschien was het ook wel een juweeltje, maar ik kon er niets mee. Wat er uiteindelijk met het apparaat gebeurd is weet ik me niet meer te herinneren.

De eerste stappen

Rond 1983 liet een vriend en collega (ander bedrijf) me zijn CB zender zien. Wow, dat was leuk en deze man had er ook nog verstand van!!
Na mezelf uitvoerig te hebben laten informeren heb ik ook een CB-set met antenne aangeschaft. Veel zitten “tokkelen” en aan vossenjachten meegedaan.
Maar er was meer ….

Europa moest ontdekt te worden. Dus een BREMI versterker was de volgende stap en FM was niet meer voldoende. SSB, dat de magische mode. In de tussentijd werd de overstap gemaakt naar de digitale mode RTTY met een Commodore 64 en home-made converter.
Meer en meer apparatuur kwam op de plank te staan.

Dat kan niet lang goed gaan

Deze vraag hield me 3 jaar bezig. Dat de RCD (nu AT) een keer een einde zou maken aan mijn illegale praktijken lag voor de hand.
Dat op dat moment al mijn dierbare spulletjes zouden verdwijnen beangstigde me toch behoorlijk.

Dus uiteindelijk heb ik de beslissing genomen om mijn licentie te gaan halen. Na een jaar studie, in november 1987, heb ik examen gedaan voor de C-licentie en kreeg de roepletters PE1MEZ.
Daar heb ik me jarenlang kostelijk mee vermaakt, zeker toen 50 MHz vrijkwam. Zuid-Afrika met 300 mW SSB, geweldig toch? Maar een van de meest waardevolle contacten die ik maakte was die in 1994 met KC7NHZ, astronaut in de Space Shuttle Discovery op “2 meter – FM Voice”.

Maar ook HF banden begonnen te lonken. Binnen 6 maanden Morse geleerd, examen gedaan en ik mocht als PA3GEU verder door het leven. Prima prestatie, maar je moet er wel wat mee doen. Resultaat: zo snel als ik het geleerd had, zo snel was ik het ook weer kwijt. Het zat er dus duidelijk niet “echt” in. Wel nog regelmatig de behoefte gehad het weer op te pakken, maar tot dusver….
In 2003 zijn de roepletters veranderd in PC2C.

Actueel

Het merendeel van de contacten die ik vandaag de dag maak zijn in digitale modus als PSK en JT65 (HF). PSK mijn voorkeur in verband met de smalle bandbreedte en het lage vermogen. Af en toe neem ik deel aan een contest, zoals de jaarlijkse Nederlandse PACC contest in februari.
Ik ben geen echte zelfbouwer, mis er gewoon de kennis voor. Wat simpele schakelingetjes lukt nog wel. Ach, een kinderhand is snel gevuld ….

Meer lezen?

Kijk dan nog even rond op mijn eigen website.