Weerstand kleurcodering

De meeste zelfbouwers weten de kleurcodering van weerstanden uit de E12-reeks wel uit het hoofd. Even voor de volledigheid, de E12 reeks gaat in de stappen 1,0 – 1,2 – 1,5 – 1,8 – 2,2 – 2,7 – 3,3 – 3,9 – 4,7 – 5,6 – 6,8 – 8,2. Twee ringen voor de waarde, een derde als vermenigvuldiger (oftewel het aantal nullen wat achter de waarde komt) en een vierde die de tolerantie van de weerstand weergeeft.

Meer dan 4 kleurringen

Er zijn echter ook weerstanden met tussenliggende waarden (E24-reeks of hogere reeksen) en dan redden we het niet met slechts vier van die ringen. Maar ook dan geldt nog steeds dezelfde codering, al nemen we nu de eerste drie ringen voor de waarde, de 4e als vermenigvuldiger en de 5e voor de tolerantie.

Weerstand kleurcodering

Tolerantie-ring

Let er op dat de “tolerantie-ring” niet noodzakelijkerwijs goud- of zilverkleurig hoeft te zijn. En dat deze twee kleuren ook wel als vermenigvuldiger worden gehanteerd. De komma in dat geval dus een of twee plaatsen naar links verplaatsen.

Aflees-richting

De waarde dient “afgelezen” te worden vanaf het uiteinde waar de ringen het dichtst bij elkaar liggen. Maar let op, Steeds vaker zien we dat de ringen volkomen symmetrisch op de weerstand zijn aangebracht. Daarbij nog een toegepaste ondergrond kleur die het verschil tussen bijvoorbeeld rood en bruin vervaagt. In geval van twijfel: Ohmmeter uit de kast!

Ezelsbruggetje

Er is een handig ezelsbruggetje om de kleurenvolgorde te onthouden. Probeer de volgende zin goed te onthouden: “Zij BRengt ROzen Op GErrits GRaf Bij VIes GRauw Weer”. Let hier op de hoofdletters waarmee de woorden beginnen. Deze komen overeen met de kleurenvolgorde Zwart, BRuin, ROod, Oranje, GEel, GRoen, Blauw, VIolet, GRijs, Wit. Omdat sommige kleurnamen met dezelfde letters beginnen, is soms een dubbele beginletter nodig om de juiste kleur te onthouden.