Ernest Neijenhuis (PA3HCM)Ernest Neijenhuis (PA3HCM)

(Klik hier voor mijn eigen website)

Elektronica houdt me al sinds mijn jeugdjaren bezig. Motortjes, lampjes, het was allemaal erg interessant. Na de HAVO was het dan ook niet verwonderlijk dat ik elektronica ging studeren. Dat deed ik op de HTS in Arnhem. Een kennis van mij was regelmatig bezig met dingen als Code3 en packet. Dat sprak mij wel aan, dus in de winter van ’90/91 heb ik een CB-doosje gekocht en een Baycom modempje gebouwd. Ik heb me hiermee kostelijk geamuseerd, want wat werd er toch veel gechat en zo. Je moet je bedenken dat dingen als SMS en MSN toen nog niet bestonden!

De jaren ’90

De spijkerradio, gebouwd omdat ik het een mooi ding vindt.

De spijkerradio, gebouwd omdat ik het een mooi ding vindt.

In dezelfde tijd ontstond er op de HTS het idee om het oude onderwijsstation PI5AH weer nieuw leven in te blazen. In die eerste maanden van ’91 werd er dus een HF-doos aangeschaft, en een reeds gelicenceerd doch slapend zendamateur-student had nog wel een 2m doosje liggen dat we tijdelijk konden gebruiken. Er werden leraren opgetrommeld om wat lessen te verzorgen t.b.v. het zendexamen. Vele studenten hebben we uiteindelijk aan een machtiging geholpen. Het leuke van een PI5-station destijds was dat we onder begeleiding al direct aan de slag mochten op de diverse banden! Nietemin hadden we na de eerste twee QSO’s al de RCD op ons dak, die toevallig in de buurt was en lichtelijk verrast allerlei activiteit onder de call PI5AH signaleerde…

Het waren ontzettend leuke jaren op PI5AH. Immers, tussen de lessen door konden we lekker hobbyen, welke zendamateur/student wil dat nou niet? Er werd van alles gedaan. Ik heb me veel met packet radio beziggehouden. Node, mailboxen, DX-cluster, enz… Daarnaast veel verbindingen gemaakt op HF, wat best leuk was met zo’n PI5-call.

Thuis zat ik ook niet stil. Nadat ik in ’91 mijn C-machtiging haalde, ben ik in 1994 met een groepje succesvol aan de slag gegaan voor de A-machtiging. Ondertussen hield ik me veel bezig op de 2m band. Steeds weer stonden er andere antennes op mijn dak. Wat begon met een eenvoudige J-antenne op de pijp naast de TV-antenne, eindigde uiteindelijk met 4 gestackte 6-elements yagis in een kantelbaar mastje. Ik deed mee in allerlei VHF-contests en maakte vele verbindingen, waarbij ik aurora misschien nog wel het allermooiste vond. Met de VERON afdeling Arnhem ondernam ik ook de nodige activiteiten, waarbij vooral de velddagen voor mij zeer leuke herinneringen blijven.

Radiostilte

QRP-transceiver voor de 30m band, output ongeveer 1-2 watt, op basis van een ontwerp van PA2OHH.

QRP-transceiver voor de 30m band, output ongeveer 1-2 watt, op basis van een ontwerp van PA2OHH.

In 1999 verliet ik het landelijk gelegen ouderlijk huis nabij Elst (Betuwe) en ging ik in de grote boze stad Utrecht wonen. Nieuwe baan, eigen huis, andere omgeving, weinig ruimte voor antennes, kortom genoeg redenen om me met andere dingen bezig te houden. De radio ging de kast in, om nog maar 1 keer per jaar eruit te komen voor de JOTA. Ik leerde Wytske kennen, met wie ik enkele jaren later trouwde.

Weer actief

In het najaar van 2005 wisten we de stad te ontvluchten en kwam ik weer op het oude vertrouwde platteland te wonen, dit keer in de buurt van Everdingen. Het bleek een ideale plek voor een zendamateur: buren ver weg, vlak terrein, goede aarde. Gelijk begon dat radiovirus dus weer te kriebelen. De eerste verbouwing was nog maar net klaar, of de eerste antenne stond alweer op het dak. Op zoek naar een radioclub voelde ik me al snel thuis bij de REC in het nabijgelegen Culemborg, en even later ook bij de VERON afdeling Nieuwegein.

Actueel

Zender (1 watt) voor 23cm amateurtelevisie, op basis van modules van PE1ACB.

Zender (1 watt) voor 23cm amateurtelevisie, op basis van modules van PE1ACB.

Ik houd me veel bezig met zelfbouw. Zo mag ik graag bouwen en meten aan antennes. Verder bouw ik allerlei apparatuur voor in de shack, zoals zenders en ontvangers voor HF en ATV, meetapparatuur, filters, enz. Jaarlijks doe ik samen met Adri PA0RDA mee met de PACC contest. En onderweg van/naar mijn werk hoor je ben ik regelmatig mobiel actief op de fiets of in de auto. Meer hierover lees je op mijn website.

HB9CV-in-a-box, een kleine richtantenne voor de 23cm band, handig voor verbindingen met bijvoorbeeld een naburige ATV-repeater.

HB9CV-in-a-box, een kleine richtantenne voor de 23cm band, handig voor verbindingen met bijvoorbeeld een naburige ATV-repeater.

5/8 vertikale rondstraler voor de 15m band.

5/8 vertikale rondstraler voor de 15m band.