Inleiding in radioamateurisme als hobby

Het radio amateurisme is een veelzijdige hobby. Of dat nu zenden of ontvangen betreft. Een ieder weet er wel iets van zijn gading in te vinden. Maar de kern is dat het een dienst van zelfontplooiing is. Daarbij is een van de meest boeiende facetten dat er verbindingen worden gemaakt met andere radioamateurs. En die kunnen zich overal ter wereld bevinden. Maar daarvoor gebruiken we geen internet. Integendeel, deze verbindingen maken we rechtstreeks. En daarbij maken we goed gebruik van radiogolven!

In 2005 is door de werkgroep “Wij” van de VERON een presentatie gemaakt. Deze kan desgewenst als PDF en PPT gedownload worden. En de filosofie van deze presentatie is ook beschreven. Dit alles vormt een leidraad voor de nieuwkomer. In acht hoofdstukken worden onder andere de elementaire facetten en de organisatie van het radio amateurisme nader toegelicht. Daarnaast komen ook ,de spelregels en de historie aan bod. Deze hoofdstukken zijn hieronder terug te vinden:…

Hoe nu verder?

  • Wordt lid van een vereniging. Bijvoorbeeld van de VERON. Deze pagina brengt je naar het aanvraag formulier. En daar zijn ook de verschillende tarieven terug te lezen. Daardoor ontvangt je dan het maandblad Electron. En je kunt de afdelingsbijeenkomsten onbeperkt bezoeken.
  • Bestel het cursusboek voor de F-zend-licentie. Dat kan via deze pagina. Of bestel het cursusboek voor de N-zend-licentie. En vergeet niet het boekje met examenopgaven mee te bestellen. Daarmee kun je gelijk het geleerde oefenen.
  • Het behalen van een licentie kost je gemiddeld een vol jaar. Hierbij uitgaande van 30 avonden van 2 uur. En van een MBO kennis niveau. Maar het spelenderwijs leren van andere amateurs duurt langer. Echter, dat is soms wel veel leuker!
  • Stap eens vrijblijvend binnen bij een lokale VERON afdeling. Deze locaties zijn op WWW.VERON.NL terug te vinden.

Nuttige links naar Nederlandse radioamateur websites:

Alle afdeling van de VERON: A29-Nieuwegein
Fora over radio amateurisme: Zendamateur.com
Schema’s en zelfbouw ontwerpen: Schematheek.net
Mobilofoon ombouw zelf doen: PA3EKI
Nieuws en wetenswaardigheden: PA0ETE
Reizen en vliegen met radio: PA2PWM
Over zelfbouw: PA0FRI, PA3CKR (in het Engels!)
Software Defined Radio (SDR): websdr.orgPA3FWM