Inleiding in radioamateurisme als hobby

Het radio (zend)amateurisme is een veelzijdige hobby, waarin een ieder wel iets van zijn gading weet te vinden. Het is een dienst van zelfontplooiing. Een van de meest boeiende facetten van deze hobby is dat er verbindingen worden gemaakt met andere radiozendamateurs, die zich overal ter wereld kunnen bevinden. Nee, … niet via internet, … maar rechtstreeks, door gebruik te maken van de radiogolven! In 2005 is door de werkgroep “Wij” van de VERON een presentatie gemaakt, welke ook als PDF en PPT kan worden gedownload (Filosofie van deze presentatie). Als leidraad voor de nieuwkomer worden in acht hoofdstukken de elementaire facetten, de organisatie,de spelregels en de historie van het radio(zend)amateurisme nader toegelicht in de hoofdstukken:

Hoe nu verder?

  • Lidmaatschap van een vereniging, in dit geval de VERON. Via deze pagina kun je direct lid worden; hier zijn ook de verschillende tarieven terug te lezen. Je ontvangt dan het maandblad Electron en kunt de afdelingsbijeenkomsten bezoeken.
  • Het cursusboek voor de F-zendvergunning (volledige techniek) is via deze pagina te bestellen. Idem voor het cursusboek voor de N-zendvergunning. Vergeet niet het boekje met examenopgaven mee te bestellen om te oefenen.
  • Het behalen van een licentie kost je, op MBO-niveau, gemiddeld een jaar (30 avonden van 2 uur). Het spelenderwijs leren van andere amateurs duurt langer en is soms veel leuker!
  • Stap eens vrijblijvend binnen bij een lokale afdeling (voor plaatsen, data: zie WWW.VERON.NL of de lokale afdeling!

Nuttige Links naar Nederlandse radioamateur Homepages:

Afdelingen van de VERON: A29-Nieuwegein
Fora over radioamateurisme: Zendamateur.com
Schema’s en zelfbouw ontwerpen: Schematheek.net
Mobilofoon ombouw: PA3EKI
Nieuws en wetenswaardigheden: PA0ETE
Over reizen en vliegen: PA2PWM
Over zelfbouw: PA0FRI, PA3CKR (in het Engels!)
Over SDR: websdr.orgPA3FWM