Johan Evers (PE1PUP)

Johan Evers (PE1PUP)Mijn naam is Johan Evers. Mijn zendamateur roepletters zijn PE1PUP (“Pappa Echo Één Pappa Uniform Pappa“). Ik ben voorzitter en één van de webmasters van VERON afdeling Nieuwegein (A29). Daarnaast ben ik oop een van de ICT werkgroep leden voor de landelijke VERON organisatie. Maar wanneer u niet regelmatig onze Nieuwegeinse afdelingsbijeenkomsten bezoekt, of op onze afdelingsuitzendingen afstemt, weet u eigenlijk nog vrij weinig van mij. Ik ben namelijk niet echt een “prater” of “radioverbindingen maker” in de ether. Nee, ik ben meer bezig met datacommunicatie dan telecommunicatie. Ik laat liever een computer de zendapparatuur bedienen dan dat ik zelf een microfoon in de hand neem. Vandaar deze pagina met wat meer persoonlijke achtergrond informatie.

Persoonlijk

Ik ben van bouwjaar 1965, geboren en getogen in ‘s-Gravenhage. Ik woon nu in het buitengebied tussen Everdingen en Culemborg in, nog net binnen de gemeentegrenzen van Culemborg. Het is een gebied wat op oude kaarten onder de buurtschapnaam Goilberdingen staat aangegeven. Dit stukje Nederland ligt nog net in de Betuwe (meer precies: de Nederbetuwe), in de provincie Gelderland. Ik heb hiervoor ook nog in Kamerik, Woerden en Breda gewoond, maar voel me in Culemborg prima thuis. Vooral ook omdat mijn huidige locatie zeer geschikt is voor radio-amateurisme. Immers, ik heb geen buren dichtbij en vrij zicht op de horizon rondom.

Naast zendamateur ben ik echtgenoot van Annemieke. Ik ben een echte computer fanaat, op het gebied van beide hardware en software. Ook ben ik een elektronica fanaat, in beide de analoge en digitale wereld. Verder ben ik een natuur fanaat, iets meer met dieren dan met planten, maar toch wel met beiden. Geen doe-het-zelf klus is mij te gek. Ik klus net zo makkelijk met elektra als met metselwerk, loodgieten, houtbewerking en nog heel veel meer. En terwijl ik met dit alles bezig ben, luister ik graag naar niet-vocale elektronische muziek. Bijvoorbeeld van Klaus Schulze en Jean-Michel Jarre.

Beroepsmatig

Beroepsmatig was ik Field Application Engineer (Wat is de Nederlandse benaming voor een FAE?) bij de grootste halfgeleider distributeur van Nederland, de Benelux, Europa en wereldwijd. (Ik noem geen namen…) Maar inmiddels ben ik met zelfgekozen vervroegd pensioen. Dus ook hier combineerde ik mijn kennis van elektronica, computers en nog veel meer. En qua opleiding ben ik een “Ing.” oftewel Bedrijfsingenieur in het vakgebied elektronica, overeenkomstig met de Engelse BSc. titel (Bachelor of Science). Deze opleiding heb ik met veel plezier genoten aan de T.H. Rijswijk. Daarvoor heb ik een dubbele M.T.S. opleiding afgesloten in de richtingen elektrotechniek en technische computerkunde.

Verenigingsleven

Naast mijn VERON lidmaatschap ben ik sinds het prille begin lid van de Big Ben Club, de vereniging van Acorn BBC computer gebruikers. Mijn allereerste eigen computer, een Acorn BBC-B met als kern een 6502A processor op 2 MHz en wel 32 kilobytes werkgeheugen is nu hoogbejaard, maar nog steeds werkend. Ook ben ik actief vrijwilliger bij De Liniewacht, een groep enthousiastelingen op het gebied van vleermuizen, groepsschuilplaatsen (bunkers), forten en natuurbehoud in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. En voor Dierenambulance Vianen en omstreken doe ik al het Internet werk (website en sociale media), alsmede Intranet programmering. Oh ja, ik ben ook nog lid van Sport en Gezondheidcentrum Gunther’s Family Fit omdat mijn onderrug mijn zwakke plek is en ik daar flink voor moet trainen om mobiel te blijven.

Radio

Mijn affiniteit met het radio-amateurisme begon al vroeg. Ik ben met Haagse Radio opgegroeid waaronder Radio Stad Den Haag, Radio Centraal, Hofstad Radio en vele meer. Dus ook zelf met een beroemde/beruchte Stentor FM zender en 3-meter dipool zitten prutsen. Pas veel later, bij mijn derde werkgever, kreeg ik een echte radio-zendamateur als collega. Dat was Richard (PA3CGG), en hij vertelde me dat ik gemakkelijk dat C-examen zou moeten kunnen halen. Dus de VERON studieboeken aangeschaft, ze van kaft tot kaft doorgewerkt, wat proefexamens gedaan, en dat ging inderdaad niet slecht. Op naar Nieuwegein voor het staatsexamen. En in één keer geslaagd, mede dankzij de goede coaching van mijn “elmer” Richard. Daar kreeg ik van het AT de PE1PUP roepletters, en die heb ik altijd gehouden. Het PUP achtervoegsel vond ik wel passend bij mijn dierenliefde, hoewel ik meer een kattenmens ben.

Ik hoop dat dit verhaal iets meer achtergrond geeft. Het is mijn plan aan deze pagina nog de nodige (actie-)foto’s en eigen bouwprojecten toe te voegen. En natuurlijk nog meer persoonlijke weetjes en feiten. Echter, daar moet ik nog wel even wat tijd voor vinden. En tijd is een zeer schaars goed.

Met vriendelijke groet uit Culemborg, Johan / PE1PUP

P.S. Ik ben per e-mail bereikbaar via pe1pup@veron.nl