De LA8AK milliwattmeter als zelfbouwproject

De eerste milliwatmeter die ik bouwde (er zouden later nog vele volgen) dateert uit 1983. Het is een ontwerp van Jan-Martin Noeding, LA8AK, de in 2005 overleden Noorse ‘veelbouwer’. (Zijn website is in de oorspronkelijke toestand nog steeds beschikbaar) Zijn ontwerp gaat uit van een 50-ohm belastingsweerstand, een enkelvoudige gelijkrichting en een opamp. Ter wille van driftcompensatie is ook in de inverterende ingang van de opamp een diode opgenomen.

LA8AK milliwattmeter

De twee dioden heb ik thermisch ‘aan elkaar geplakt’ met twee componentenlijm om eventuele drift in de doorlaatspanning zoveel mogelijk gelijk op te laten lopen. De opamp is de aloude CA3140 met MOSFET inputs. Merkwaardig genoeg is deze opamp kennelijk nog niet helemaal verouderd: de laatste datasheet die ik heb van Intersil dateert uit 1999…

la8ak notities

Ik heb het ontwerp nagebouwd naar aanleiding van een artikel van de hand van Douwe, PA0DKO in Electron, december 1982 en hij heeft het weer gelezen in Radcom september 1980.

LA8AK voorkant

Er zitten twee knoppen op de frontplaat: die voor de nulinstelling (meter op nul bij geen signaal) en gevoeligheid. Die draaiknop heb ik een 360 graden schaalverdeling gegeven. Bij mijn exemplaar begint de meter (gevoeligheid op max) uit te slaan bij -40dBm. Maximum input (gevoeligheid op min) is ca. 20dBm. Over een bereik van 10 tot 100 MHz varieert de aanwijzing ca. 2dBm. Ik heb de meter getest tot 1 GHz en dat werkt al is de gevoeligheid heel wat minder. (gevoeligheid op max, meter slaat uit bij -10dBm) Voor heel exacte metingen is deze meter misschien minder geschikt, maar ik heb hem vooral gebruikt bij het afregelen van schakelingen. Het gaat dan vaak niet om het absolute niveau, maar eerder om een schakeling op maximale of minimale output af te regelen en dan is kijken naar een draaispoelmeter trouwens veel handiger dan een digitaal display.