Speciale roepletters PA6XMT

PA6XMT, onze speciale roepletters rond kerst 1996

Onze afdeling geeft voor speciale evenementen ook bijzondere QSL kaarten uit. Dit in combinatie met een bijzondere roepletter combinatie. Dit zijn echte verzamelaarsstukken zoals u hieronder er ééntje van kunt zien. Bijvoorbeeld voor het evenement waarbij de “Lopikse zendmast” (die niet in Lopik, maar in IJsselstein staat) als basisstation diende. Hierbij stonden onze antennes op en de apparatuur met bedieners in het kraaiennest van de zendmast. En dat is toch op een zeer respectabele 220 meter hoogte in deze Gerbrandytoren. De toren zelf was met kerstverlichting uitgerust, wat ook in onze roepletters (XMas-Tree, Engels voor Kerstboom) tot uitdrukking werd gebracht.

pa6xmtvoor

Het verhaal achter op de PA6XMT kaart

In de linker kolom op de achterkant van de PA6XMT kaart is het volgende te lezen:…

Van PA6XMT: Een karakteristiek punt in het IJsselsteinse landschap is de 375 meter hoge “Gerbrandy” toren. Deze zendmast is onderdeel van een landelijk distributie netwerk van radio en televisie signalen, waarvoor de Nederlandse omroep transmissie organisatie NOZEMA verantwoordelijk is. De mast wordt rechtop gehouden met totaal 12 staalkabels. Gedurende de kerstperiode wordt deze mast veranderd in een echte speciale locatie. Met dank aan de antenne-divisie van de Nederlandse PTT Telecom worden 121 miniatuur gasontladingslampen aan de staalkabels gehangen, waardoor de toren er als de bekende kerstboom komt uit te zien. Alle lampen tesamen gebruiken 5.7 kWh, terwijl de enkele 110.000 lumen sterke “piek”-lamp daar al 1.2 kWh van consumeert. Meer dan 4,5 km electra kabel is gebruikt om alles aan te sluiten. Dankzij de samenwerking tussen NOZEMA en PTT Telecom, kon het PA6XMT amateur zendstation gebruik maken van de 220 meter hoge VHF zendpositie en ook nog een HF zendstation aan de voet van de mast opzetten.

pa6xmtachter

 


 

PA6XMT in de media

X-Mas Tree praat met Jack, Joeri en Jan

volgendeDe beste wensen vanuit de “kerstmast” voor zendamateurs. X-Mas Tree praat met Jack, Joeri en Jan. Dit krantenartikel laat de amateurs aan het woord over wat ze doen en hoe ze dat doen, daar op 220 meter hoogte in de IJsselsteinse zendmast. Daarnaast is er nog een klein ingevoegd artikel over de bliksem die de kerstmast IJsselstein teistert. En bij een bliksem inslag gaat er wel ineens heel wat lampjes kapot, terwijl de apparatuur in de toren blijft werken.

Zendamateurs zoeken vanuit “kerstboom” contact met wereld

volgendeDe vereniging van zendamateurs uit Nieuwegein krijgt twee weken permissie om uitzendingen vanuit de IJsselsteinse mast te verzorgen. De zendamateurs zoeken vanuit deze “kerstboom” contact met de wereld. Ook een leuk krantenartikel over zendamateurs en waarom ze zo graag vanuit het kraaiennest op 220 meter hoogte in de IJsselsteinse zendmast werken.