Probeer ook eens Roadkill Computers

Voor al mijn hobby activiteiten maak ik volop gebruik van “Roadkill Computers“. Maar ik kan me goed voorstellen dat deze benaming wat onheilspellend klinkt. Dus dat vraagt om een klein beetje uitleg:…

Wat zijn “Roadkill Computers”?

De Engelstalige kreet is eigenlijk niet goed in het Nederlands te vertalen. De term “afdankertjes” komt nog het dichtst in de buurt. Het zijn dus computers (of onderdelen van computers) die al ruimschoots voorbij de commerciële houdbaarheidsdatum zijn. Maar met wat inspanning blijken die afdankertjes nog prima bruikbaar. En ze zijn vaak ook gratis in handen te krijgen.

Bill Meara (N2CQR), de man achter de onvolprezen SolderSmoke PodCast en het leerzame SolderSmoke Daily News, gebruikt de kreet veelvuldig. Hij is zelf dan ook fervent promotor van het hergebruik van oudere elektronica. Iets dat in het kader van milieubewustzijn, recycling en consuminderen helemaal actueel is.

De geschikte “Roadkill Computer”

Denk bijvoorbeeld aan een oude Windows-XP computer of laptop. Overbodig te zeggen dat je zo’n XP machine niet meer veilig op Internet kunt gebruiken. Het besturingssysteem wordt al tijden niet meer ondersteund en is qua veiligheid zo lek als een mandje. Maar upgraden naar Windows Vista, Windows-7, Windows-8 of Windows-10 is vaak geen optie. Te weinig geheugen en/of een te langzame processor.

Linux Mint Xfce voor op Roadkill Computers

Linux mascotte Tux

De oplossing is overstappen naar Linux. En niet zomaar een Linux, maar een nog steeds goed ondersteunde versie die speciaal voor oudere hardware bedoeld is. Linux Mint Xfce is dan een erg goede keuze. En ook nog eens helemaal gratis.

  • Heb je een wat oudere computer? Lees dan hier verder om met Linux Mint 18.3 Xfce (64-bits) aan de slag te gaan. En vergeet deze 10 dingen niet te doen!
  • Heb je een stokoude computer? Lees dan hier verder om met Linux Mint 18.1 Xfce (64-bits) aan de slag te gaan. En vergeet deze 10 dingen niet te doen.

Die 10 dingen om te doen zoals hierboven vermeld zijn van groot belang. Zo stel je er bijvoorbeeld de swap-parameters mee in waardoor Linux heel veel sneller werkt dan vanaf de verse installatie. Als verstokte Windows gebruiker speel je zo weg met Linux Mint. Als je wilt kun je de oude XP ook nog behouden en Linux Mint er naast installeren. Wil je eerst eens proberen hoe Mint werkt, dan hoef je in eerste instantie niets te installeren. De installatie DVD start zelf een testomgeving op waarin je eerst eens even kunt rondneuzen alvorens je tot installatie overgaat.

Is 64-bits te zwaar? Kies dan 32-bits!

De twee hierboven genoemde Linux Mint Xfce versies zijn 64-bit versies en worden ondersteund tot april 2021. Echter, van deze versies zijn ook 32-bits uitvoeringen beschikbaar. En die zijn ook tot april 2021 ondersteund. Ga hiervoor naar de Linux Mint Releases Download pagina. Kies daar de gewenste versie. En download dan de Xfce (32-bit) variant als ISO-bestand om op een DVD te branden.

Zelf maak ik nog altijd volop gebruik van Linux Mint 17.1 Xcfe (32-bits). Deze nog lichtere (oudere) variant dan bovengenoemde versies loopt als een zonnetje op oude Windows-XP hardware met slechts 1 GB aan geheugen. Maar de ondersteuning gaat eindigen in april 2019. Dus dat duurt niet al te lang meer. Het voordeel van zo’n nog oudere versie is wel dat deze ook weer nog oudere videokaarten ondersteund. Maar ook ik zal successievelijk mijn oude beestjes op de 32-bits versie van Linux Mint 18.1 Xcfe zetten vanwege de ondersteuning.

Dus vooral wanneer je oude computer maar 1 GB aan geheugen heeft, is een 32-bits versie van je besturingssysteem aan te raden in plaats van een 64-bits versie. Immers, een 64-bits geheugenlocatie vraagt twee maal zo veel ruimte in vergelijking tot een 32-bits geheugenlocatie. Dus met een 64-bits besturingssysteem heb je eigenlijk twee keer zo veel werkgeheugen nodig dan met een 32-bits besturingssysteem. En dat wordt vaak vergeten.

Johan / PE1PUP

Roadkill Computing met basismateriaal uit de vuilcontainer

Velen zien hier afval, maar sommigen zien hier mooi nieuw knutselmateriaal