De Midi Loop van Auke PA3DWB

Vriend Auke PA3DWB kreeg na ruim 20 jaar niet actief te zijn geweest, een her-besmetting met het radio virus, nadat hij bij mij (PA3DEF) een spiksplinternieuw Yaesu setje, een FT-991A, met al z’n nieuwe snufjes had zien draaien. Overmoedig als hij was, bestelde hij ook zo’n setje, 50 meter H155 coax kabel en een Midi Loop. Dit is een magnetische loop antenne van aluminium buis met bovenin een enorme afstemcondensator.

Echt imposant om te zien, maar tevens een enorme klus. En gezien Auke slechts 86 jaren jong is en ik een dubbele hernia heb, hebben we de hulp van Daan (PA1FMR) ingeroepen, ook rug patiënt. Oeps.


 


De loop bestaat uit 4 delen, die met bout en moer aan elkaar gezet worden, met daartussen koperpasta, onderin het scharnierpunt alwaar een flinke bus ingeslagen wordt. Aan de bovenzijde schuif je de condensatorplaten in elkaar en zet je aan één zijde de motor vast. Dan de buisklem vast met bout en moer.Vervolgens werd de loop op tafel gelegd en de stuurkabel en de coaxkabel aangesloten. Daarna werd de antenne op de gekantelde mast geplaatst. Na het aanbrengen van de nodige kabelbinders, kon de loop de lucht in.

Het geheel werd geplaatst op betonnen parasol voet van 85 kg en met wat extra grindtegels verzwaard naar 140 kg. Met daarop een dikwandige aluminium pijp van 3 meter.Gaten boren in de muur, kabels doorvoeren en solderen maar. De ATU2 plaatsen en na 2 uur klooien en de gebruiksaanwijzing lezen, ging het tuner lampje branden, maar de motor werd niet aangestuurd.

Alle instellingen werden geprobeerd, maar geen motorsturing. Vanuit een soort van “veiligemodus” konden we de C wel open en dicht zetten.

Uiteindelijk hebben we via die modus, op de tussenliggende frequentie bereik op 20 meter de C zo ingesteld, dat er het meeste ruis was, toen de ATU2 uit en weer  aangezet. Op autotune ging het apparaat ineens tunen….???
Maar dan heb je ook wat. We hebben er weer veel van geleerd .

73,  Govert (verhaal),  Daan en Auke (foto’s)