NL13756


Al gauw werd mij duidelijk dat de radiohobby ook een gemeenschaps-gebeuren is en dat er een aantal groepen zijn waar ik me bij aan kan sluiten. Ik heb gekozen voor de VERON afdeling A29 Nieuwegein, omdat de afdelingsvergadering NL13756op de eerste woensdag van de maand in mijn agenda past en omdat het gemakkelijk bereikbaar is voor mij. In september 2014 ben ik maar eens naar die afdelingsvergadering gegaan om te kijken of het wat voor mij is. Ik heb met open mond geluisterd naar een aantal ‘ouwe rotten’. Prachtige verhalen, waar ik niet altijd alles van kan volgen. Maar vooral de gastvrijheid en de bereidheid van mede amateurs om mij te helpen hebben er voor gezorgd dat ik er elke maand ben en dat ik op de dag van de radioamateur van 2014 lid van de VERON ben geworden. Ik heb mij direct laten registreren als luisteramateur NL-13756.

Al op de eerste avond trof ik mensen aan die zeer actief zijn met zelfbouw en QRP. Zo heeft Bert PA1B mij een aantal zaken uitgelegd over propagatie en heb ik een tijdje zijn Racal R17 mogen lenen. Een pracht apparaat maar in dit geval onderhoudsgevoelig en ik ben zeker niet in staat om hier iets aan te doen. Ook Ernest PA3HCM heeft mij een storingszoeker geleend. Ik heb het een paar weekjes uitgeprobeerd en het lijkt wel of mijn lokale storing overal vandaan komt.

Van Wim PA0WJG kon ik tegen een zacht prijsje een FiFi SDR ontvanger over nemen (meer hierover in een volgend artikel). Maar vooral Martin PA0MWU heeft mij enorm geholpen. Hele jaargangen RADCOM en QRP Benelux Club blaadjes, staan voor mij klaar en ben ik gretig aan het doorlezen. Daarnaast heeft hij mijn ontvanger voor mij gecallibreerd en heb ik de nodige materialen en schakelingen van hem gekregen die zeer goed bruikbaar zijn.

Op mijn 2e dag van de radioamateur heb ik de stoute schoenen aangetrokken en heb ik meegedaan met de ‘vonkenboer’ competitie. Het viel me mee. Ik kreeg zowaar mijn eerste certificaat toegestuurd !! Hier bleek ook dat radio-telegrafie (CW) is opgenomen in de lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Goed om te weten dat ik in een traditie wil gaan staan !!