De luisteramateur

De luisteramateur beluistert (amateur)uitzendingen op de meest uiteenlopende frequenties. Het is voor velen de aanloop naar het zendamateurisme.

  • De luisteramateur gebruikt ook QSL kaarten.Het gebruik van zogenaamde radiobakens en tijdseinzenders maakt het mogelijk de propagatie (= het gedrag en de voortplanting) van radiogolven te bestuderen onder wisselende omstandigheden. De luisteramateur registreert de signaalsterkte van radiostations, -bakens en tijdseinzenders.
  • Het luisteren naar andere soorten radio-uitzendingen kan soms zeer interessant en leerzaam zijn. Ook luisteramateurs rapporteren net als zendamateurs d.m.v. een QSL-kaart. Hij/zij is een volhouder en kraakt codes en hoort meer dan een ander.
  • Aan de luisteramateur worden op verzoek een officieel luisternummer toegekend. Luisteramateurs ook wel – short wave listeners, SWL genaamd – hebben dus een herkenningsteken.
  • Dit nummer wordt toegekend door de vereniging waarbij ze zijn aangesloten. In Nederland geeft de VERON NL-nummers uit en de VRZA PA-nummers.
  • In Belgie geeft de UBA ONL-nummers uit, terwijl GOS-luisteraars (GOS = de voormalige Sovjet-Unie) te herkennen zijn aan U-nummers. We kunnen dus bijvoorbeeld NL-9900, ONL-2830, PA-666 of UA3-170-112 tegenkomen.

De te maken keuze bij deze punten wordt nog verder uitgewerkt!