ARDFRx80-7-17 : 3.5 – 3.63 MHz ARDF receiver

ARDFRx80-7-17 : 3.5 - 3.63 MHz ARDF receiverOns afdelingslid Nico (PA0NHC) heeft een ARDFRx80-7-17 : 3.5 – 3.63 MHz portable Amateur Radio Direction Finding receiver gemaakt. Het gaat hier om een totaal nieuw ontwerp.

Eigenschappen:

Deze 80m peil ontvanger heeft een ingebouwde ferriet antenne en een rubber spriet of een op de bovenzijde geschroefd stukje vierkant aluminium buis als sense antenne. Door een zorgvuldig, doordacht ontwerp is de gevoeligheid zonder meer goed, want de eigen ruis van de ontvanger is zwakker dan de atmosferische ruis van de 80m band gedurende de avond uren, en vrij van nevensignalen. Het minimum in het richt diagram is scherp en nauwkeurig parallel aan het achtervlak van het doosje. Met een rubber spriet van ca. 17 cm lengte is zeer duidelijk de juiste richting naar de zender merkbaar, en worden bovendien zeer zwakke signalen sterker. De sterkte van het sense signaal is door middel van een instel potmeter instelbaar voor een goed peil diagram. De afstemming en de gevoeligheid regeling zijn soepel, stabiel en onafhankelijk van de batterij spanning. De opgenomen stroom is minder dan 30 mA en de verwachte batterij levensduur is meer dan 6 uur. Een LED functioneert als batterij conditie indicator, en dooft zodra de batterij vervangen moet worden.

Er worden uitsluitend makkelijk en goedkoop verkrijgbare onderdelen toegepast, door u eventueel te bestellen bij conrad.com of box73.de . Bestelgegevens worden in de onderdelenlijst gegeven. De meeste onderdelen hebben draden of pennen. Om plaats besparende en technische redenen zijn echter zes SMD componenten gebruikt : twee SMD trimmers, twee varicaps en twee fets.

Er worden reeds bewikkelde standaard Neosid spoelen toegepast. U hoeft slechts de ferrietstaaf bewikkelen. Eenvoudig.

Als behuizing wordt een goedkoop ABS doosje gebruikt. Er moet alleen als afschermende maatregel tegen “handeffect”, een velletje ALU folie van 4cm x 15 cm op de bodem worden gelijmd en aan de print geaard.

Een professionele dubbelzijdige print is bij pa0nhc@veron.nl te bestellen.