SAQ Grimeton VLF uitzending op zondag 30 juni 2019

SAQ Grimeton VLF uitzending op zondag 30 juni 2019De traditionele jaarlijkse uitzending op Alexanderson Day met de Alexanderson alternator op 17.2 kHz onder de call SAQ zal dit jaar plaatsvinden op zondag 30 juni 2019. Probeer dit jaar ook eens de SAQ Grimeton VLF uitzending te beluisteren. Je hebt nog een paar dagen om alles in gereedheid te brengen.

UNESCO werelderfgoed

Of op de laatste zondag in juni, of op de eerste zondag in juli, afhankelijk van welke datum het dichts bij 2 juli ligt, is het traditioneel open deurdag in het VLF zendstation Grimeton. De VLF-zender (Very Low Frequency) Grimeton met de roepnaam SAQ is gelegen nabij Varberg. Dit Zweedse kustplaatsje ligt een uur rijden ten zuiden van Götenburg. Het is ruim twee uur rijden ten noordwesten van Malmö. Deze jaarlijkse open deurdag wordt georganiseerd door de Zweedse overheid. Het is een goed voorbeeld van pre-elektronische radiotechnologie. Vandaar dat de Alexanderson alternator in 2004 werd toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Kijk hier voor foto’s van het zendstation.

SAQ Grimeton op de WebSDR

In de afgelopen jaren hebben ook Software-defined radio (SDR) ontvangers bewezen zeer nuttig en effectief te zijn bij het ontvangen van transmissies van SAQ over de hele wereld.

Via de WebSDR van Universiteit Twente is SAQ ook te beluisteren. Volg hiervoor de volgende instructies:…

  1. Ga naar http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/
  2. In het veld “Waterfall view” klik je op “max in”
  3. Vervolgens klik je op “CW-narrow” in het veld “Bandwidth”
  4. In het veld “Frequency” voer je 17.2 kHz in en bevestig met een druk op de Enter toets.

SK6SAQ is QRV

Het Amateur Radio Station met de roepletters “SK6SAQ” zal QRV zijn op een van de volgende frequenties:..

  • 7.035 kHz CW
  • 14.035 kHz CW
  • 3.755 kHz SSB

Meer weten?

Kijk voor de uitzend gegevens van aanstaande zondag op deze pagina. Voor simpele antenne ontwerpen en andere hulpmiddelen om SAQ Grimeton te ontvangen kijk je hier. Video’s van het zendstation bekijk je hier. En een uitvoeriger bericht is te lezen op deze pagina van de VERON hoofdwebsite.

Bron: https://alexander.n.se/ en ook https://grimeton.org/