De mast van Radio Warschau

Radio Warschau had lang de hoogste constructie op haar naam staan

Maszt_radiowy_w_KonstantynowieDe zender Konstantynow of de Mast van Radio Warschau is een tijd lang de hoogste constructie geweest, die ooit door mensen is gebouwd. De mast heeft bestaan van 1973 tot 1991 en was 646 meter hoog.

Het was een langegolfzender in de stadswijk Konstantynow van Gabin, 96 km ten noordwesten van de Poolse hoofdstad Warschau. Er werd uitgezonden op de frequentie 227 kHz (na 1988 225 kHz).

Het zendbereik reikte over heel Europa, Noord-Afrika en zelfs tot in Noord-Amerika. Maar voor dat u deze mast wilt nabouwen raden wij aan eerst het hele verhaal te lezen.

Bliksem raakt de Gerbrandytoren kerstboom

Bliksem laat "zwarte gaten" na in kerstboomBliksem laat “zwarte gaten” na in kerstboom

In een krantenartikel is te lezen dat de 275 meter hoge “kerstboom” in IJsselstein (de Gerbrandytoren; de zendmast van de zender Lopik) last heeft van blikseminslagen. Meestal overleeft de apparatuur in de toren een blikseminslag zonder al te veel problemen. Maar de kerstverlichting buiten de beschermende stalen mantel van de toren is vogelvrij. De storm en bliksem van vorige week hebben enkele van de totaal 120 autolampen van de hoogste kerstboom ter wereld vernield. Het resultaat was een aantal “zwarte gaten” in onze mooie kerstboom. En daar draai je niet even snel een nieuw lampje in.

Onze Nieuwegeinse VERON afdeling heeft meerdere malen vanuit deze mast mogen uitzenden onder de speciale roepletters PA6XMT.