PI4NWG ronde: Woensdagavond 6 december

De ronde van Nieuwegein met afdelingszender PI4NWG op 145.425 MHz

Lid of geen lid; Stem af, luister mee en/of meld je in

De ronde van Nieuwegein met afdelingszender PI4NWG op 145.425 MHzIedere eerste woensdag van de maand, met uitzondering van de vakantiemaanden juli en augustus, is onze afdelingszender PI4NWG in de lucht voor onze ronde. De uitzendingen vinden plaats in de 2 meter band vanuit Nieuwegein of de directe omgeving op de frequentie 145.425 MHz in smalband-FM.

De aanvang van de uitzending is om 20.30 uur lokale tijd. De actuele agenda van de komende afdelingsbijeenkomst alsmede verdere bijzonderheden en nieuwtjes worden behandeld. Ook wordt er nog namens onze QSL manager doorgegeven voor wie er nog QSL-kaarten zijn binnengekomen.

Voor en na het officiële deel van de uitzendingen kunt u zich altijd inmelden voor deelname aan de ronde, de presentielijst of voor informatie en/of opmerkingen. Een ontvangstrapportje wordt ook altijd op prijs gesteld. En op verzoek kan uw verbinding altijd met onze mooie QSL-kaart worden bevestigd.

Afdelingsbijeenkomst: Woensdagavond 13 december

Afdelingsbijeenkomst in het Rode Kruis gebouw te Nieuwegein

Lid of geen lid; kom gerust eens vrijblijvend langs

Onze afdelingsbijeenkomst is in het Rode Kruis gebouw te NieuwegeinIedere tweede woensdag van de maand, met uitzondering van de vakantiemaanden juli en augustus, houden wij onze afdelingsbijeenkomst in Nieuwegein.

Deze maand onze traditionele ronde tafel discussie, onderbroken door een kwartiertje drinkpauze in de bar van het pand. Deze ronde tafel discussie laat alle aanwezigen aan het woord komen over waar ze in de radio hobby mee bezig zijn en waar ze tegenaan lopen. Hierdoor ontstaat een levendige, maar ook effectieve uitwisseling van kennis en vaardigheden. En daar waar mogelijk zal niet geschroomd worden het een en ander te demonstreren. We willen namelijk graag van elkaar leren.

Deze bijeenkomsten worden gehouden in het Rode Kruis gebouw aan de Constructieweg 6, 3433 NN, Nieuwegein (Zuid). Dit is op het industrieterrein tegenover het Schippersinternaat. Voor onze minder valide bezoekers is er ook een trap-lift aanwezig. De zaal is in geval van nood telefonisch bereikbaar op 030-6067799. Aanvang van de bijeenkomsten is 20.00 uur. De zaal is echter al om 19.30 uur beschikbaar voor een goed onderling gesprek of om het een en ander op te stellen om tijdens de bijeenkomst te laten zien.

Oproep: Youngsters On The Air 2017 UK

Youngsters On The Air 2017 – UK

Youngsters On The Air 2017 - UKOver een paar maanden is het al weer zo ver, het 7e zomerkamp van Youngsters On The Air. Dit jaar vindt het evenement plaats in de omgeving van Londen in Engeland.

Wat is Youngster on the air?

YOTA  is een IARU Region 1 radiokamp speciaal voor jongeren van 15 t/m 25 jaar. Het wordt elke zomer in een ander land georganiseerd.

Dit jaar organiseert de RSGB (Radio Society of Great Britain) het kamp. Het evenement vindt plaats van 5 t/m 12 augustus in Gilwell Park, hemelsbreed 20 km vanaf het centrum van Londen.

Wat kun je verwachten

Het kamp wordt door elke deelnemer van de afgelopen 6 jaar, omschreven als een fantastische en onvergetelijke ervaring.

Het is een week vol met leuke en interessante activiteiten die vooral in het teken van radio zullen staan. Elk jaar is er een nieuw en gevarieerd programma dat voor iedereen leuk is, enkele dingen die je dit jaar kunt verwachten:

  • Bezoek aan Bletchley Park
  • Bouw je eigen ontvanger
  • Contesten in de EU HF contest
  • SOTA activatie
  • en nog veel meer!

Tijdens het kamp verblijf je in een  verzorgde accommodatie.

Wat zijn de kosten

Het kamp, eten, drinken, activiteiten en verblijf worden gesponsord door  de IARU Region 1. Je eigen kosten zijn de vliegtickets van en naar Londen en een deelnemers vergoeding van € 50.

Lidmaatschap van de VERON is een must.

Enthousiast?

Vanwege het grote succes van het kamp, zijn er voor het Nederlandse team 3 plaatsen beschikbaar (inclusief teamleider). Wil je mee? Stuur  dan snel een e-mail met daarbij een enthousiaste motivatie waarom jij mee wilt  naar: pd5lkm@veron.nl. Voor vragen over dit evenement kun je ook bij mij terecht.

Let op: de inschrijvingen sluiten op 1 maart.

Kijk eens op www.ham-yota.com. Hier kun je veel meer dingen vinden over de evenementen van voorgaande jaren.

Ik hoop snel je motivatie te ontvangen!

73

Lennart Kieft PD5LKM
Teamleider

Counter meten tijdens A29 bijeenkomst

Is uw counter eigenlijk wel betrouwbaar?

Tijdens de bijeenkomst van VERON afdeling Nieuwegein op woensdagavond 8 mei 2013 heeft Charlos (PA3CKR) als opvolger van de multimeter meetavond weer de nodige meetapparatuur meegenomen om de aanwezigen de kans te geven de eigen counter (teller) op een aantal bereiken te kunnen nameten.

Hoe veel wijkt je eigen vertrouwde meetapparaatje af van de standaard? Werkt je eigen counter nog wel binnen acceptabele toleranties? Hoe betrouwbaar is die laatste digit van een digitaal meetinstrument? Kortom, allemaal vragen waar deze avond wederom een aanzet tot een antwoord is gegeven. Hieronder is een foto te zien van de meetopstelling en alle geïnteresseerden.

Counter meten tijdens A29 bijeenkomst

Op bovenstaande foto van links naar rechts staand op de achterste rij: Rob (PA1X), Harm (PA3GDO), Bert (PA1B) en Tjeerd (PA3GNZ). Op de voorgrond zittend van links naar rechts: Charlos (PA3CKR) en Ernest (PA3HCM).

Multimeter meten tijdens A29 bijeenkomst

Is uw multimeter eigenlijk wel betrouwbaar?

Tijdens de bijeenkomst van VERON afdeling Nieuwegein op woensdagavond 10 oktober 2012 heeft Charlos (PA3CKR) de nodige meetapparatuur meegenomen om de aanwezigen de kans te geven de eigen multimeters (digitaal en analoog) op een aantal spannings- en stroombereiken te kunnen nameten.

Hoe veel wijkt je eigen vertrouwde meetapparaatje af van de standaard? Werkt je eigen multimeter nog wel binnen acceptabele toleranties? Hoe betrouwbaar is die laatste digit van een digitaal meetinstrument? Kortom, allemaal vragen waar deze avond een aanzet tot een antwoord is gegeven. Hieronder is een foto collage te zien van al het moois dat doorgemeten is.

Multimeter METERS28 METERS29 METERS30 METERS31 METERS32 METERS33 METERS34 METERS35 METERS36 METERS37 METERS38 METERS39 METERS40 METERS41 METERS42 METERS43 METERS44 METERS45 METERS46 METERS47 METERS48 METERS49 METERS50 METERS51 METERS52 METERS53 METERS55 METERS57 METERS58 METERS59 METERS60 METERS61 METERS62 METERS63 METERS65 METERS66 METERS67 METERS68 METERS69 METERS70 METERS71 METERS72 METERS73 METERS74 METERS75 METERS76 METERS77 METERS78 METERS79 METERS80

Jubileumbijeenkomst 25 jaar VERON afdeling Nieuwegein

Jubileumbijeenkomst met leden van het eerste uur

We hebben ter gelegenheid van 25 jaar VERON afdeling Nieuwegein een feestelijke bijeenkomst gehouden op woensdagavond 10 december 2008. Hier waren ook een aantal mensen van het eerste uur bij aanwezig. En ook leden uit de afgelopen 25 jaar die inmiddels naar andere delen van het land zijn verhuist. Het was een heel bijzondere bijeenkomst met veel leuke herinneringen en boeiende anekdotes! Het zou leuk zijn wanneer we zo’n jubileumbijeenkomst over 25 jaar nogmaals zouden kunnen organiseren. Maar eerst blikken we nog even terug op deze bijeenkomst door middel van een foto collage.

Jubileumbijeenkomst Jubileum310 Jubileum311 Jubileum312 Jubileum313 Jubileum314 Jubileum315 Jubileum318 Jubileum319 Jubileum320 Jubileum322 Jubileum323 Jubileum324 Jubileum325 Jubileum326 Jubileum327 Jubileum328 Jubileum329 Jubileum330 Jubileum331 Jubileum332 Jubileum334 Jubileum336 Jubileum338 Jubileum341 Jubileum342 Jubileum343 Jubileum344

Lees ook nog even onze speciale jubileum HAMNews uitgave ter ere van het 25 jarig bestaan van VERON afdeling Nieuwegein!

Jubileum 25 jaar VERON afdeling Nieuwegein

25 jaar een eigen afdeling, wat vliegt de tijd

25 jaar een eigen afdeling, wat vliegt de tijdPrecies vandaag bestaat onze VERON afdeling Nieuwegein 25 jaar. Een feestelijke mijlpaal in het bestaan van onze afdeling. Wij zijn dan ook druk bezig om volgende maand een speciale jubileumbijeenkomst te organiseren, waar we leden van het eerste uur bij aanwezig willen hebben.

We willen Wim Galesloot (PE1JKR) enorm bedanken voor het zorgvuldig bewaren van alle krantenknipsels uit de beginperiode van A29. Hoe hadden we anders de foto van Hans Correljé (PE1GOB) in zijn shack ten tijde van de oprichting terug kunnen zien? Deze knipsels zijn niet geel gemaakt om ze oud te doen lijken, maar het zijn de authentieke knipsels. Het is leuk te zien hoe de mensen op de foto’s in 25 jaar zijn veranderd, en hoe ze toch ook weer erg herkenbaar blijven.

Daarbij komt er wel een prangende vraag boven drijven. Wie weet wie wie is op de groepsfoto onder deze paragraaf? We zijn op zoek naar alle namen, roepletters en eventuele e-mail adressen bij alle gezichten op de foto’s en ook de aanwezigen bij de oprichtingsvergadering die niet op deze foto’s staan. Bij iedere vorm van herkenning of herinnering zie ik graag een berichtje van u om de historie van de vereniging compleet te maken. Een tip is om met de muis op de foto’s te klikken om zo het originele artikel te bekijken. Hier kunt u namelijk de foto’s beeldvullend vergroten om te proberen de gezichten te herkennen.

op-groep

We hebben hierboven de foto van de oprichtingsvergadering even wat groter gemaakt. En ja, dan herkennen we ineens al wat mensen. Met pijltjes is het in de foto weergegeven. Didier Le Duc (PA3CTM / F6DXE), Jan Staal (PA3EQP), Roeland Jansen (PE1JLJ / PA3MET) en Egon Honingh (PA3EDN) wat meer op de achtergrond. Ronald Roeten (PA3DOU), Herman van Arendonk (PA3ASN), Wim Galesloot (PE1JKR) en Auke Veenstra (PA1AV) op de voorgrond. Weet u nog meer namen en/of roepletters, of weet u e-mail adressen, dan horen wij dat graag van u. We willen alle namen weten van de amateurs die 25 jaar geleden bij de oprichting aanwezig waren zodat we ze allemaal kunnen uitnodigen voor onze aanstaande jubileumbijeenkomst. Zonder hen was onze leuke vereniging er nu niet geweest.

En voordat we het vergeten: lees ook nog even onze speciale jubileum HAMNews uitgave ter ere van ons 25 jarig bestaan!

16-bit microcontroller cursus

MSP430 als basis voor een 16-BIT microcontroller cursus

MSP430 als basis voor een 16-BIT microcontroller cursusOp 24 april 2008 is de eerste bijeenkomst van de nieuwe microcontroller cursusgroep binnen onze afdeling. Eerder al hebben we cursussen opgezet op basis van 8-bit microcontrollers. Maar nu ligt de lat flink hoger. We gaan over op een 16-bit microcontroller.

Als basis is de MSP430 van Texas Instruments gekozen. De redenen voor deze keuze zijn eenvoudig. De microcontroller is zeer geschikt voor batterij gebruik. De controller heeft intern programmeerbaar flash geheugen. De controller komt als onderdeel van een uitgebreidde familie, dus voor iedere applicatie is er een passende versie. En de software en hardware ontwikkel hulpmiddelen zijn zeer bereikbaar en bruikbaar voor amateurs.

Meer details over deze cursus zal hier volgen. Maar de ongeduldigen onder ons kunnen ook alvast op de speciale forum pagina’s rondsnuffelen om alle MSP430 ontwikkelingen van de cursisten te volgen.

Eerste Kids Day in Nederland

Eerste Kids Day in Nederland op 7 januari 2007

In het buitenland is de “Kids Day” al meerdere malen opgezet. En het is overal een groot succes. Dus mogen we in Nederland niet achterblijven. Het concept is eenvoudig. Iedere zendamateur (met licentie) mag tijdens de “Kids Day” kinderen (tot 18 jaar) gebruik laten maken van de zendapparatuur. Dit om op deze wijze techniek en radiotechniek in het bijzonder onder de aandacht van de jeugd te brengen en te promoten. En het staat de amateur vrij om invulling aan deze dag te geven. Dus of het nu voor eigen kinderen, voor buurtkinderen, voor verenigingen van kinderen of voor wildvreemde kinderen is maakt niet uit. Of het bij u thuis in de shack, of mobiel in de auto of tijdens een veldopstelling is maakt ook niet uit. Het belangrijkste is dat kinderen in aanraking met onze hobby komen. En wellicht slaat de radio-vonk over.

kids0107De allereerste keer dat in Nederland een “Kids Day” is opgezet, was op zondag 7 januari 2007. En ondanks de korte tijd die we voor de voorbereiding kregen, is het toch een groot succes geworden. Op de foto hiernaast is een impressie te zien van hoe men het bij VERON afdeling Woerden heeft aangepakt. Wanneer u op de foto klikt , dan krijgt u het hele verhaal uit de Woerdense Courant te lezen. Waarom een artikel over de afdeling Woerden op het Nieuwegeinse web? Welnu, de tweede persoon van links is ondergetekende Johan Evers (PE1PUP) met de in Woerden wonende neef Gijs Kiesel en nicht Roos Kiesel. Of de radio-vonk is overgeslagen? Wellicht. In ieder geval waren er de gehele dag kinderen over de vloer die onder begeleiding verbindingen met amateurs maakten. Trouwens, naast mijn complimenten voor de organisatie in Woerden, ook mijn complimenten voor alle amateurs die als tegenstation voor deze amateurs-in-de-dop wilden optreden. Ik heb geen enkele weigering voorbij horen komen. En toch waren die eerste verbindingen beslist niet de gemakkelijkste. Want wat moet je als 8-jarige verder nog zeggen, wanneer je na veel aandringen je naam al in die enge microfoon hebt durven fluisteren? Lees vooral het krantenartikel om een goede indruk van het geheel te krijgen.

 

BITX-20 zelfbouw project

Ashar Farhan’s BITX-20 zelfbouw project bij A29

Ashar Farhan's BITX-20 zelfbouw project bij A29Binnen onze afdeling is het plan ontstaan om samen met een groepje geïnteresseerden iedere een eigen versie van de populaire BITX20 zend-ontvanger te bouwen.

Als basis is alleen het op internet gepubliceerde schema en beknopte bouwbeschrijving genomen. Een aantal van ons groepje zelfbouwers heeft de BITX20 al af, en zelfs al aangepast en/of verbeterd. En sommigen gaan niet zo snel, en zijn nog aan het solderen.

Einddoel is om alle zelfbouwers een onderlinge verbinding met het gebouwde tot stand te laten brengen. Dit is deels ook al gelukt, maar nog niet helemaal. Kortom, het project loopt nog gestaag door.

Trouwens, voor geïnteresseerden is er ook een Yahoo Nieuws Groep om internationaal alle bouwers met elkaar in contact te brengen.