ARDFRx80-7-17 : 3.5 – 3.63 MHz ARDF receiver

ARDFRx80-7-17 : 3.5 - 3.63 MHz ARDF receiverOns afdelingslid Nico (PA0NHC) heeft een ARDFRx80-7-17 : 3.5 – 3.63 MHz portable amateur radio direction finding receiver gemaakt. Het gaat hier om een totaal nieuw ontwerp.

Eigenschappen:

Deze 80m peil ontvanger heeft een ingebouwde ferriet antenne en een rubber spriet of een op de bovenzijde geschroefd stukje vierkant aluminium buis als sense antenne. Door een zorgvuldig, doordacht ontwerp is de gevoeligheid zonder meer goed, want de eigen ruis van de ontvanger is zwakker dan de atmosferische ruis van de 80m band gedurende de avond uren, en vrij van nevensignalen. Het minimum in het richt diagram is scherp en nauwkeurig parallel aan het achtervlak van het doosje. Met een rubber spriet van ca. 17 cm lengte is zeer duidelijk de juiste richting naar de zender merkbaar, en worden bovendien zeer zwakke signalen sterker. De sterkte van het sense signaal is door middel van een instel potmeter instelbaar voor een goed peil diagram. De afstemming en de gevoeligheid regeling zijn soepel, stabiel en onafhankelijk van de batterij spanning. De opgenomen stroom is minder dan 30 mA en de verwachte batterij levensduur is meer dan 6 uur. Een LED functioneert als batterij conditie indicator, en dooft zodra de batterij vervangen moet worden.

Er worden uitsluitend makkelijk en goedkoop verkrijgbare onderdelen toegepast, door u eventueel te bestellen bij conrad.com of box73.de . Bestelgegevens worden in de onderdelenlijst gegeven. De meeste onderdelen hebben draden of pennen. Om plaats besparende en technische redenen zijn echter zes SMD componenten gebruikt : twee SMD trimmers, twee varicaps en twee fets.

Er worden reeds bewikkelde standaard Neosid spoelen toegepast. U hoeft slechts de ferrietstaaf bewikkelen. Eenvoudig.

Als behuizing wordt een goedkoop ABS doosje gebruikt. Er moet alleen als afschermende maatregel tegen “handeffect”, een velletje ALU folie van 4cm x 15 cm op de bodem worden gelijmd en aan de print geaard.

Een professionele dubbelzijdige print is bij pa0nhc@veron.nl te bestellen.

Meter voor geringe HF vermogens

Meter voor geringe HF vermogensOns afdelingslid Nico (PA0NHC) heeft een meetinstrument voor geringe HF vermogens gemaakt. Ook hier blijkt, zonder enige afregeling, de schaal met 200 kHz sinus voor 0dBm en -20dBm aardig te kloppen, vergeleken met op de Tektronix 455B 200 MHz oscilloscoop afgelezen piek-piek waardes. Bandbreedte :  -3db bij ca. 25 kHz.

Dit gevoelige apparaatje meet het effectieve (r.m.s.) HF vermogen over een inwendige 50 Ohm belasting.

Het maximaal meet bare vermogen is 3.9 mWrms (+6dBm, 0.44Vrms).
De minimum betrouwbare vermogen indicatie is slechts 1uW (-30dBm) met een onnauwkeurigheid van -1dB.
Het meet bereik is dus 36 dB.

Nieuwsgierig geworden? Lees dan Nico’s volledige beschrijving.

Antenne SWR sweeper V2

Antenne SWR sweeper V2Eerder al heeft Nico (PA0NHC) geschreven over een antenne SWR sweeper van 0,8 tot 89 MHz. Maar daar heeft hij nu een nieuwe versie van gemaakt. Met deze “SWR sweeper V2” is tussen 50 kHz en 45 MHz op een laptop eenvoudig en snel de resonantie frequentie en 50 Ohm aanpassing van antenne systemen en filters te herkennen. Het is klein en licht, en kan voor de betrouwbaarste resultaten eventueel direct aan de antenne gekoppeld kan worden. Er wordt via een USB verbinding met een laptop gecommuniceerd, en de 5V voeding ontvangen. Dit is succesvol met een tot 12,5 m lang (dun) USB snoertje getest.

Twee breedband Vrms-naar-Vdc omzetters meten twee HF spanningen in een eenvoudig breedband weerstand netwerk. Er is geen magnetische of capacitieve koppeling met de transmissielijn. De gespecialiseerde software in het Arduino bordje doet al het rekenwerk.

Nieuwsgierig geworden? Lees dan Nico’s volledige beschrijving.

Nico PA0NHC over Rotterdamse repeaters

Ons afdelingslid Nico PA0NHC in Electron artikel over Rotterdamse repeaters

PI4EMC: de repeaters en bakens van Rotterdam, deel 1.

In de nieuwe Electron (april 2017) staat een interessant artikel over de Rotterdamse repeaters PI2RTD en PI3RTD. Deze repeaters uit 1997 zijn opgezet door “onze” Nico Veth PA0NHC.

Afbeelding 5 toont de toenmalige opzet van de repeater.

Ons afdelingslid Nico PA0NHC schrijft in Electron over Rotterdamse repeatersIn afbeelding 6 zie je Nico aan het werk, aan het door hem ontworpen filter in een behuizing van printplaat, dat een sperband-demping heeft van 100 dB. Een dergelijk filter was noodzakelijk, omdat er gebruik werd gemaakt van één antenne.

In het artikel lees je verder hoe Nico de besturing realiseerde, ver voor de Arduino.

Lees het gehele artikel op bladzijde 156 en verder in de rubriek “VHF en hoger” in het april nummer van 2017 van Electron.

Antenne SWR sweeper

Een antenne SWR sweeper van 0,8 tot 89 MHz

Een antenne SWR sweeper werkend van 0,8 tot 89 MHzOns afdelingslid Nico Veth (PA0NHC) heeft zich verdiept in de verschillende SWR sweepers voor antennes die her en der op het wereld wijde web te vinden zijn. We laten Nico even aan het woord over zijn sweeper ontwerp:…

Er zijn op Internet meerdere versies van een Antenne SWR Sweeper te vinden, gebruik makend van diverse combinaties van processor en DDS boards. Dit zijn GEEN antenne netwerk analysers, want ze geven alleen een SWR grafiek. Het zijn wel goedkope, handige instrumentjes om snel en makkelijk met behulp van een laptop/PC het SWR verloop van antennes te bekijken.

Mijn versie van een “Antenne SWR sweeper” is uitgevoerd met goedkope (compatible) 5 Volt Arduino Pro Micro en 5 Volt (20 pennen) 9851 DDS bordjes. Hiermee kan tussen 0,8 MHz en 89 MHz getest worden. De DC2WK Windows software heeft uitgebreide instel mogelijkheden. Helaas niet altijd stabiel.

Nieuwsgierig geworden? Lees dan Nico’s volledige beschrijving.

Inductieve actieve ontvang antenne voor 80 meter

Een inductieve actieve ontvang antenne voor de 80m band

Ons afdelingslid Nico Veth (PA0NHC) bericht ons dat de Nederlandse versie van de constructie beschrijving van zijn 80 meter inductieve actieve ontvang antenne klaar is. Even wat kenmerken op een rij:…

  • Een inductieve actieve ontvang antenne voor de 80m bandKleine, onopvallende, doch gevoelige actieve ontvang antenne.
  • Zeer selectief door geoptimaliseerd ontwerp en onderdelen.
  • Op afstand afstembaar tussen 3,5 MHz en 3,8 MHz.
  • Één enkele dunne coax kabel voor de toevoer van voedingspanning en afstemspanning naar de antenne eenheid, en de afvoer van het ontvangen signaal naar de ontvanger.
  • Deze actieve antenne verdraagt uiterst sterke signalen, beter dan uw ontvanger.
  • De richt karakteristiek is zoals een 40 meter lange dipool.
  • Draaibaar opgesteld kunnen lokale stoorbronnen, en ver verwijderde ongewenste signalen, tot 10 maal verzwakt worden.
  • Bevat nagenoeg alleen bedrade (niet-SMD) componenten.
  • Alle onderdelen zijn makkelijk bestelbaar.
  • Print maskers in PDF formaat beschikbaar, makkelijk en nauwkeurig af te drukken.

Nieuwsgierig geworden? Lees dan Nico’s volledige beschrijving.

AM-Peilontvanger van 150 kHz tot 30 MHz

Niet ieder experiment levert een bruikbaar eindproduct op, maar je kunt er wel van leren! Dit experiment voor een peilontvanger van 150 kHz tot 30 MHz is geslaagd!

Ons afdelingslid Willem van Gaalen (PA0WJG) deelt graag zijn ervaringen met het maken van een peilontvanger. Hij schrijft ons het volgende:…

Dit experiment voor een peilontvanger van 150 kHz tot 30 MHz is geslaagd!Om tijdens mijn vakanties toch op de korte golf te kunnen luisteren heb ik in 2010 een portabele radio, type Sony ICF-SW7600GR, gekocht (zie het plaatje hiernaast). In 2015 had ik last van een S9 storing in o.a. de 20 meterband. Ik gebruikte toen deze ontvanger om de storingsbron uit te peilen. Doordat mijn grootste bron van storing slechts enkele huizen verder zat, kon ik met de telescoopantenne in de kortste stand en met wat geluk de storing lokaliseren.

Less verder op Willem’s website.

Het ontstoren van de schakelende voeding van een scootmobiel

Ook last van storing door een voeding van een scootmobiel in de buurt?

Een voeding van een scootmobielVerschillende leden binnen onze Nieuwegeinse afdeling ervaren storing op de radio amateur banden veroorzaakt door een ladingsapparaat van een scootmobiel. Deze laadapparaten zijn schakelende voedingen (SMPS – Switch Mode Power Supply), voorzien van een CE-keurmerk. Echter, in de praktijk blijkt de filtering en ontstoring van deze acculaders toch nog wel flink voor verbetering vatbaar.

Nico (PA0NHC) is één van die amateurs met last van storingen door de laadcircuits van scootmobielen. En Nico pakt dan gelijk de schroevendraaier en soldeerbout erbij om het probleem bij de bron op te lossen. Op Nico’s eigen website het volledige verhaal te lezen over hoe hij dit heeft aangepakt. Wellicht dat dit verhaal de nodige hints en tips geeft om ook zelf dit soort storingsbronnen het radio-frequente zwijgen op te leggen.

Risico’s bij UMTS- en GSM-masten

Hoe “gevaarlijk” zijn die UMTS- en/of GSM-masten nu echt?

Hoe "gevaarlijk" zijn die UMTS- en/of GSM-masten nu echt?Ons afdelingslid en oud voorzitter Willem van Gaalen (PA0WJG) heeft deze winter niet stil gezeten. Hij heeft een geheel nieuw artikel geschreven. Het gaat over de “Risico’s bij UMTS- en GSM-masten“.

Wellicht heeft u het artikel eerder al in de Februari 2007 uitgave van ons VERON clubblad “Electron” gelezen. Het artikel is inmiddels ook op Willem’s eigen website te vinden, alwaar nog véél meer informatie over onder andere stralingshygiëne te vinden is.

UMTS: Universal Mobile Telecommunications System

GSM: Global System for Mobile Communications (Oorspronkelijk: Groupe Spécial Mobile)

Radioamateurisme; een inleiding

Radioamateurisme uitgelegd aan nieuw geïnteresseerden

Ons lid en oud voorzitter Willem van Gaalen (PA0WJG) heeft een pakkend artikel over radioamateurisme geschreven. Hij schrijft:…

Radioamateurisme uitgelegd aan nieuw geïnteresseerdenHet radio (zend)amateurisme is een veelzijdige hobby, waarin een ieder wel iets van zijn gading weet te vinden. Het is een dienst van zelfontplooiing. Een van de meest boeiende facetten van deze hobby is dat er verbindingen worden gemaakt met andere radiozendamateurs, die zich overal ter wereld kunnen bevinden. Nee…, niet via internet,… maar rechtstreeks, door gebruik te maken van de radiogolven…

Het artikel geeft een goed beeld van onze hobby aan nieuw geïnteresseerden. Dus schroom niet het volledige artikel door te sturen.

Update: Dit artikel is inmiddels verplaatst vanaf Willem’s eigen website naar de nieuwegeinse VERON afdelingsite, waar het op deze pagina te lezen is.