Hoe maak ik een verbinding (QSO) met mijn bescheiden rig?

In het onvolprezen ‘VERON Vademecum 2016’ staat precies hoe je een goede CW verbinding moet maken, maar er staat natuurlijk niet bij hoe je dat met mijn QRP transceivertje (rig) moet doen. Dat gaat waarschijnlijk bij iedereen anders. Bij mij werkt het als volgt.

a.    Het begint altijd met LUISTEREN, maar in mijn geval kijk ik eerst met FiFi SDR en SDR# op mijn pc naar Hoe maak ik een verbinding (QSO) met mijn bescheiden rig?een stukje van de 20m band om te zien of ergens een sterk signaal zit.
b.    Dan stem ik mijn Tentec 1320 transceiver op het gehoor af op de frequentie van het tegenstation. Dat moet neer komen op een toon van 700 Hz, maar dat kan ik niet meten dus ik ga zitten op de frequentie die ongeveer de toonhoogte geeft die mijn set zelf genereert als ik sein.
c.     Dan begint bij mij het luisteren. Ik wil eerst weten wie er aan het zenden is. Met behulp van www.qrz.com of www.qrzcq.com zoek ik de gegevens van het station op.
d.    Ik heb mijn Magnetische Loop antenne op een houten draaischijf van IKEA op een tafeltje achter mij staan. Aan de hand van de ‘bearing’ in QRZ.com kan ik de antenne richten. Dat helpt eigenlijk alleen maar voor het wegdraaien van storing. Als ik tussen de + en – 60° blijf is het verschil niet merkbaar.
e.    Dan stem ik de loop ‘met de hand’ af (Martin heeft daar een doosje met wat knoppen en een metertje voor gemaakt), totdat de powermeter van mijn SWR meter maximaal staat en de SWR meter minimaal. Dat is meestal zo’n 1.2 tot 1.4 op de schaal van die meter.
f.      Voor de exacte afstemming op de frequentie gebruik ik weer de FiFi SDR. Mijn signaal moet precies bovenop dat van het tegenstation zitten. Dat is nodig omdat hij/zij meestal een smal filter gebruikt, dus als je er 100Hz naast zit is de kans groot dat je niet gehoord wordt.
g.    Vervolgens begint het wachten tot het gewenste station CQ seint. En als dat gebeurt waag ik de gok en sein mijn call PG7H. Meestal kom ik nog niet verder dan het uitwisselen van de rapportje en een naam. Dat lijkt ook voldoende te zijn voor de meeste tegenstations. Helemaal tevreden ben ik hier nog niet mee.
h.    Na het afsluiten van het QSO met een 73 en TU, registreer ik het in mijn logboek.

Zolang ik mijn QRP set blijf gebruiken, gaat het op deze manier omdat de FiFi SDR ontvanger het geringe vermogen wel aan kan. Als ik met meer vermogen ga zenden (QRO) werkt dat natuurlijk niet meer.

In een poging om zonder de FiFi SDR te kunnen werken (bijv. mobiel zonder pc) heb ik een bouwpakketje voor een signaalgenerator in elkaar gezet. Als ik dan een 700Hz toon kan produceren, kan ik op het gehoor mijn transceiver afstemmen. Maar dat werkt allemaal nog niet.