Activering Fort Everdingen tijdens Open Monumentendag

Activering Fort Everdingen tijdens Open MonumentendagAankomend weekend (8 en 9 september) zullen Ernest PA3HCM en Adri PA0RDA een amateurradiostation activeren op Fort Everdingen. Ernest en Adri zullen beide dagen actief van ongeveer 13 tot 17 uur op de HF-banden en 2 meter. Draait u dit weekend gerust eens over de banden, want u zult daar niet alleen Fort Everdingen aantreffen, maar ook vele andere forten. Uiteraard bent u op het fort ook van harte welkom.

Aanleiding hiervoor is een oproep van de contestgroep CG1884 in o.a. de Electron, waarin zij voorstelden om zo veel mogelijk forten te activeren tijdens Open Monumentendag. Aangezien Ernest goede contacten heeft met de eigenaren en beheerders van Fort Everdingen, was het idee al snel geboren om dit fort in de lucht te brengen.

Fort Everdingen werd in de 19de eeuw gebouwd als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Doel van het fort was om het Lek-acces te verdedigen, samen met Fort Honswijk aan de overkant. Na de oorlog kwam deze functie te vervallen en is het voor diverse andere militaire doeleinden gebruikt. Uiteindelijk is het fort in 2015 verkocht en is er nu een bierbrouwerij gevestigd. Het proeflokaal is zaterdag open van 11 tot 18 uur, zondag van 10 tot 18 uur.

Tijdens Open Monumentendag zijn meer dan vierduizend monumenten in heel Nederland gratis te bezoeken. Het is DE kans om een plek te bezoeken waar u normaal niet zo snel komt en deel te nemen aan de vele activiteiten die georganiseerd worden. Het thema is dit jaar ‘In Europa’. Met dit thema sluit Open Monumentendag aan bij het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed. Het accent zal dit jaar liggen op wat ons in dit deel van de wereld zoal cultureel aan elkaar bindt.

Voor meer informatie: